Diyarbakır’ın Ergani ilçesi doğumlu yazar, şair Kemal Varol’un üçlemesinin ikinci kitabı olan ‘Aşıklar Bayramı‘ romanı, dijital film/dizi platformu Netflix’te film oldu. Yönetmenliğini Özcan Alper’in yaptığı filmin başrollerini Kıvanç Tatlıtuğ ve Settar Tanrıöğen oynadı.
Filmde Avukat Yusuf (Kıvanç Tatlıtuğ) ile saz âşığı babası Heves Ali (Settar Tanrıöğen)'nin yolu, 25 yıllık ayrılıktan sonra çıktıkları yolculukta kesişir.
Aşıklar Bayramı’nın devam kitabı Babamın Bağlaması ise filmden bir gün önce 1 Eylül’de okurla buluştu.
Cevdet Kudret Roman Ödülü, Attilâ İlhan Roman Ödülü, Fransa-Türkiye Edebiyat Ödülü ve Sait Faik Hikaye Armağanı sahibi Kemal Varol, sinemaya da uyarlanan romanı Aşıklar Bayramı’nın devamı olan Babamın Bağlaması’nda, bu kez hikayeyi babanın değil oğulun gözünden öğreniyoruz.
Varol, 2016’da yazmaya başladığı üçlemenin son kitabı olan Babamın Bağlaması’nı şu sözlerle tanımlıyor: “Ucunda Ölüm Var romanında ilk olarak ‘Heves Ali’yle ‘Ağıtçı Kadın’ hikayesini anlatmıştım. Daha sonra yayınlanan Aşıklar Bayramı romanında bu sefer ‘Heves Ali’yle oğlu Yusuf’un hikayesini anlatmıştım. Babamın Bağlaması’nda ise Yusuf’un hikayesini anlatmaya çalıştım. Yusuf’un hem Aylın’la olan ilişkisi hem babasıyla çözemediği kimi meseleler etrafında örülen bu roman uzun bir yolculuk romanı aslında. Hem Yusuf’un bilincinin derinliklerine yapılan bir yolculuk, hem de bir geçmişin geride bıraktığı sökükleri onarma çabası… Babamın Bağlaması benim için bir çeşit iyileşme romanı.”
Haber: Fatih SURUÇ