Gürcistan'da sıklıkla yapılan siron, Artvin ve Sakarya'da silor veya silori, Elazığ'da sırın yemeği olarak da adlandırılan mantı Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun değişik yörelerinde ramazan ayı iftar sofralarında yer alır. Bir çeşit mantı olan Sırın, kentte halkın ramazan aylarında, bayramlarda ve misafir ağırlamada tercih ettiği yöresel yemeklerden biridir. 

HARPUT’UN MEŞHUR YEMEKLERİ
Elazığ mutfağında yer alan pek çok yiyeceğin tarihi çok eskiye dayanmakta olup, varlıklarını halen günümüzde de sürdürmektedir. 200’e yakın yemek çeşidine sahip olan Elazığ, zengin ve köklü bir Anadolu mutfağı olduğu yer almaktadır. Doğu Anadolu’nun en önemli yemek kültürüne sahip şehirlerinden biri olan Elazığ, “Harput” yemekleri ile ünlüdür. İklime ve üretilen ürünlere göre de yemek çeşitleri şekillenmektedir. Sahip olunan bu özellikle; Elazığ yöresine ait birçok yemek yalnızca Elazığ’a özgüdür. Harput’un b yöresel yemeklerden biri de bir çeşit olan Sırın yemeğidir. 

Bitlis’e yılın ilk Kar’ı düştü! Bitlis’e yılın ilk Kar’ı düştü!

BİR ÇEŞİT MANTI: SIRIN
Harput mutfağına özgü, taze yufkanın rulo yapıldıktan sonra kesilmesi ve tepsiye dizilmesi şeklinde yapılan, üzerine de bolca sarımsaklı yoğurt ve eritilmiş tereyağı dökmesiyle yenilen mantının etsiz halini andıran hamur yemeği olan Sırın, bayramlarda, ziyaretlerde yapılan ve yöre halkı tarafından sevilen bir yemek çeşididir. 

Sırın Malzemeleri Nelerdir
1 kg un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı maya
2 kg yoğurt
6 diş sarımsak
250 g tereyağı
Su

SIRIN NASIL YAPILIR?
Karıştırma kabına un, maya ve tuz konulur.  Alabildiği kadar su azar azar eklenerek iyice yoğrulur. İyice yoğrularak hazırlanan hamur, yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezelerden orta büyüklükte yufkalar açılarak kızgın sac üzerinde pişirilir. Pişirilen yufkalar rulo şeklinde düzgün katlanarak 2 cm eşit büyüklükte kesilir, tepsi veya tabak içerisine dik olarak özenle dizilir. Önce yufkaların üzerine eritilmiş tereyağı serpilir. Sonra yoğurt ile dövülmüş sarımsak karıştırılır ve hazırlanan yağlı yufkaların üzerine dökülür. Daha sonra bir tava içerisinde eritilerek kızaran tereyağı üzerine dökülerek servis yapılır. (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi