Pervin Buldan'dan sitem dolu sözler: Önce paylaştı, sonra sildi! Pervin Buldan'dan sitem dolu sözler: Önce paylaştı, sonra sildi!

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, çözüm süreciyle silah bırakan örgüt üyeleri için Irak Kürt Bölgesi’nde kamp kurulabileceğini, silahlı eylemlere katılmamış üyelerin bu kampta kalabileceğini söyledi. Yapıcıoğlu, örgütün yönetici kadrosunun da Avrupa ülkelerine gidebileceğini iddia etti.

 Rûdaw’a röportaj veren Yapıcıoğlu’nun çözüm sürecine ilişkin gerçekleştirdiği mülakatın ilgili kısımları şöyle:

Çözüm süreci diye bir süreç olacak mı?

“1 YILDIR TÜRKİYE İSTİHBARATI İLE ÖCALAN GÖRÜŞÜYOR”
Rudaw’a konuşan Zekeriya Yapıcıoğlu ise, kendisine yöneltilen “Size göre silah bırakmanın mekanizması nasıl olacak binlerce PKK gerillası silahlarını nereye nasıl bırakacak?” sorusuna, “Yaklaşık 1 yıldır Türkiye istihbaratı ile Öcalan görüşüyor, konuşuyor. Hatta Öcalan gidip gelen heyetlere de gerektiği kadar bilgi veriyor, malumat veriyor. Ben bu konunun da konuşulduğunu düşünüyorum. Mutlaka o da sormuştur” ifadelerini kullanarak yanıt verdi.

Yapıcıoğlu, “Çözüm süreci diye bir süreç olacak mı?” sorusuna ise görüşmelerin 1 yıldır sürdüğünü ifade ederek “Abdullah Öcalan ile Türkiye istihbaratı arasında yaklaşık 1 yıldır görüşmeler var. Öyle görünüyor ki bir aşamaya da ulaşmış” cevabını verdi.

Yaklaşık bir yıldır Türkiye devleti ile Abdullah Öcalan görüşmeler yapıyor, birbirleriyle temas halindeler ve bu konular hakkında konuşuyorlar. Abdullah Öcalan’a giden heyetlerin de kendisine gerekli bilgileri ve detayları aktardığını düşünüyorum. Bu mesele mutlaka konuşulmuştur. Silahlar nereye bırakılacak? Kim bırakacak? Silah bırakanlar nereye gidecek? Bunlar mutlaka ele alınan konulardır. Belki bir mekanizma üzerinde çalışılıyordur.
Bence bu konuda bir yol bulunmuştur. Örneğin, Irak topraklarında ya da Kürdistan Bölgesi topraklarında Rojava’da da olabilir bir kamp kurulabilir, ancak bu kampın yönetimi PKK’nin elinde olmayacak. Belki de böyle bir kampın kurulması düşünülüyordur, ancak kamp sakinleri silahsız olacaktır. PKK’nin bazı üst düzey yetkilileri Avrupa’ya gönderilebilir ve bazı Avrupa ülkeleri onları kabul edebilir. Bu ihtimal de masada. Elbette ABD de bu süreçte yer alıyor çünkü onların da Suriye, Rojava ve tüm bölge üzerinde hesapları var. Bu konuların mutlaka konuşulduğunu düşünüyorum, ancak detaylar henüz net değil ve açıklanmış değil. Eğer bizden görüş istenirse, öneri ve endişelerimizi de paylaşabiliriz.

Yani bir kamp kurulup PKK gerillalarının orada kalmasını mı istiyorsunuz?

Ne zamana kadar? Sonsuza kadar değil. Belki Türkiye, bu meseleyle ilgili yasal bir zemin hazırlar. Kan dökmemiş olanların Türkiye'ye geri dönmesine izin verilebilir. Diğerleri için ise sayı azaldıkça çözüm daha kolay olur.” (Haber Merkezi)

Kaynak: Haber Merkezi