Maraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen kentlerden biri olan Diyarbakır’da 411 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. Depremde 6 bina yıkılırken, yüzlerce bina da ağır hasar gördü. Ağır hasarlı binalardan bazıları, depremin üzerinden 1 yıl 8 ay geçmesine rağmen yıkılmadı.

“GÜÇLENDIRMESI YAPILMAYAN BINALARDAN 550’E YAKININ DA AĞIR HASARLIYA DÖNÜŞTÜ”

MA’da yer alan habere göre İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, son depremle birlikte söz konusu binaların daha da tehlikeli bir duruma geldiğini söyledi. 6 Şubat depreminden sonra 600’e yakın ağır hasarlı bina tespit edildiğini aktaran Korkmaz, güçlendirmesi yapılmayan binalardan 550’e yakının da ağır hasarlıya dönüştüğünü ifade etti. Korkmaz, “Şuan halihazırda yıkımı devam eden binalar orta hasarlıdan ağır hasarlıya çevrilen binalardır. Yıkım ihalesini bu sene çok geç yaptılar, neden geç yaptıklarını bilmiyoruz. Çağrılara rağmen yıkımlara geç başlandı ve hâlihazırda daha ihalesi yapılmayan birkaç mahalle var” diye konuştu.

Diyarbakır’daki barajlar şenlenecek! İşte sebebi Diyarbakır’daki barajlar şenlenecek! İşte sebebi

“DİYARBAKIR’DA HiÇBiRİ YIKIM TEKNIĞE GÖRE YAPILMADI”

Hasarlı binaların yıkım yönetmeliğine göre yıkılmadığını dile getiren Korkmaz, “Bu zamana kadar Diyarbakır’da hiçbir yıkım tekniğe göre yapılmadı. Cumhuriyet başsavcılığına yaptığımız şikâyetler var. Eğer biz dahil etselerdi böyle bir şeye izin vermezdik” dedi. 

DİYARBAKIR DEPREME HAZIR MI?

Diyarbakır’ın olası bir depreme hazır olmadığını söyleyen Korkmaz, “Mühendislik hizmeti görmemiş hiçbir yapı için sağlamdır diyemeyiz. Bunun dışında AFAD ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği ‘afet toplanma alanları’ çok yetersiz. Olası bir depremde insanların toplanabileceği, kendini muhafıza edebileceği alanlar yok denecek kadar az. Eski yapılar ve kaçak yapılar ile ilgili hiçbirimiz güvence veremeyiz. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile koordinasyon halindeyiz; kente envanter çıkartılması ile ilgili bir çalışmamız olacak. İMO olarak tek başımıza bütün bu bir kentin sağlıklı yapılaşma stokunun altından kalkamayız, bütün kurumlar ile beraber ortaya ciddi bir program koyarak kente bir iyileşme yapılabilir” diye konuştu.

Kaynak: MA