Diyarbakır mutfağı et ağırlıklı olsa da kültür açısından büyük bir zenginliğe sahip. Yalnızca Türkiye için değil, dünya için önemli bir yere sahip olan Diyarbakır mutfağı; Mezopotamya ve Anadolu Medeniyetlerinin geçiş bölgesinde bulunan bir şehir olması sebebiyle dikkat çekicidir.
DİYARBAKIR’IN ZENGİN MUTFAĞI
Tarihten günümüze onlarca farklı medeniyetin egemenliği altına giren Diyarbakır’da farklı lezzetler ve diğer kültürlerin mutfaklarından izler görülüyor. Özellikle yöreye ait has ve doğal bir şekilde yetiştirilen kuzu ve koyun etiyle yapılan yemeklerle dikkatleri toplayan Diyarbakır lezzetleri protein açısından büyük bir zenginliğe sahip. Yine kentte binlerce yıllık bir geçmişe sahip Hevsel Bahçeleri ve ilçelerden elde edilen baharatlar ise yemeklerin yapımında önemli bir rol oynuyor.
YÖRESEL LEZZETLER ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR
Diyarbakır’ın yalnızca Türkiye için değil dünya için önemli bir turistik lokasyon olmasını sağlayan en önemli özelliklerinden biri Türkiye’nin gastronomi şehirleri arasında yer alıyor olması. Yöresel lezzetleriyle bilinen Diyarbakır mutfağının vazgeçilmez lezzetleri her geçen gün adından söz ettirmeyi başarıyor.
İşte Diyarbakır mutfağına has yöresel yemek ve lezzetler,:
- Meftune
- Pıçık
- Duvaklı Pilav
- Kuru Patlıcan Dolması
- Nardanaşı
- Mahlepli Diyarbakır Çöreği
- Ayvalı Kavurma
- Mumbar Dolması
- Patlıcan Dizme
- Lüle Kebabı
- Ciğer Kebabı
- Perdeli Ciğer Kebabı
- Sıkma
- Kaburga Dolması
- Serbizer
- Tırşık
- Güveç
- Etli Keşkek
- Kayganak
- Kelle Paça
- Kibe Bumbar
- Habenisk
- Lebeni
- Hillorik
- Bostana
- Elma Düzmesi
- Paluze Tatlısı
- Burma Kadayıf
- Sütlü Nuriye Tatlısı
- Zıngıl Tatlısı
- Peynir tatlısı
- Un Helvası
- İrmik Helvası
- Ekmek Helvası
- Menengiç Kahvesi