Güneydoğu Anadolu bölgede yer alan kadim şehir Diyarbakır, bereketli hilalin kalbinde yer almakla birlikte, köklü tarihinin ise 12 bin yıl önceye uzandığı biliniyor. Diyarbakır’da üzümü ile meşhur olan ilçe denilince akla Çüngüş ilçesi çıkıyor. Çüngüş’ün Aktaş Mahallesi’nde bağcılık hakkında edinilen bilgilere göre, genel olarak sofralık, kurutmalık, şıralık ve şaraplık üzüm çeşitlerinin yetiştirilmesi için son derece elverişli iklim ve toprak yapısına sahiptir. Ayrıca sahip olduğu iklim koşulları en erkenci çeşitlerden en geç olgunlaşana kadar, her olgunluk kademesindeki çeşitlerin yetiştiriciliğini de mümkün kılmaktadır.
TÜRKİYE’DE SADECE DİYARBAKIR VE ELAZIĞ’DA YETİŞİYOR
Tescilli ürünlerinden Boğazkere Üzümü, Elâzığ ve Diyarbakır Bölgesi civarlarında yetişen siyah renkli bir üzüm çeşididir. Boğazkere, Türkiye'nin Dicle- Fırat arasında Elâzığ (Maden) ve Diyarbakır (Ergani) kökenlidir. Koyu kırmızı zengin bir üzüm ve şaraptır. Kuru meyve ve incir aromaları ile iyi yapılandırılıp, Diyarbakır'da sertifikalı Boğazkere bağları tarafından üzümden üretilen bir şaraba da adını verir. Bu şarabın özellikleri; güçlü gövde, çok keyifli uzun bitiş, lacivert tonlu koyu kırmızı renk ve kurutulmuş kırmızı meyve ve baharatların zengin ve güçlü aromalarıdır. 10 yıla kadar yaşlanmaya iyi gelir. Kırmızı et kebapları, hindi, somon ve peynir başta olmak üzere Doğu Anadolu kaşar veya Gruyere peyniri ile tavsiye edilir.
BOĞAZKERE ÜZÜMÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?
Antioksidan bakımından zengindir.
Siyah üzüm bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kalp sağlığını destekler.
Siyah üzüm demir emilimini artırarak kansızlığa iyi gelir.
Kolajen üretimine destek olur.
Siyah üzüm hafızayı güçlendirici etki yapar.
Kemik gelişimine katkı sağlar