Sosyal medya platformu olan X’te (Twitter) bir firmanın ürettiği Kürt böreğini, "Küt Böreği" adıyla satışa çıkarması tepki topladı. Kimisi firmaya tepki gösterirken, kimisi ise ismin doğru olduğunu savundu.

Küt Böreği ismiyle satış yapan ürünün görüntüsü

KÜRT BÖREĞİ TARİFİ

İşte Wikipedia’da yer alan Kürt (Küt) Böreği hikayesi şöyle anlatılır: “Kürt böreği, küt böreği veya sade börek, genellikle börekçilerde yapılıp satılan bir börek türüdür. 1 kg un, yemek kaşığı tuz, 700 ml su, 150 gram tereyağı, yarım su bardağı sıvı yağ ile hazırlanır. Üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.

Rengo lakaplı Bileceli Mehmet Efendi

RENGO LAKAPLI BİLECELİ MEHMET EFENDİ

Sonradan "Kürt böreği" olarak anılan bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi’dir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Şii Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.

Diyarbakır'da kayyumun kapattığı Zarokistan yeniden açıldı! Diyarbakır'da kayyumun kapattığı Zarokistan yeniden açıldı!

KÜRT İŞÇİLERİ

Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir. "Rengo" lakabıyla tanınan Bileceli Mehmet Efendi'nin İstanbul'da hazırladığı yağlı kömbelere sonradan "Kürt böreği" denmiştir. Bu böreğin pudralı şekerle servis edilmesi de sonradan geliştirilmişti. Ne var ki, Bileceli Mehmet Efendi Kasımpaşa'da gemilerde ve kum kosterlerinde çalışan Kürt işçilere satmak üzere hazırlaması, sonradan rivayet gibi anlatılmıştır.

“KÜT BÖREĞİ” RİVAYETİ

Tıpkı Balkan göçmenlerinin Türkiye'de tanıttığı Boşnak böreği gibi Kürt kökenli ustalarda bu böreğin tanıtım ve zaman süreci içinde geliştirilmesinde etkili olmuşturlar. Bu böreğin satıldığı en meşhur yer İstanbul Karaköy'dedir. Böreğin servis edilmek üzere kesilirken çıkan "küt-küt" sesi üzerinden adının "küt böreği" olduğu bu rivayetlerden biridir.

12 EYLÜL DARBESİ

12 Eylül döneminde 'Kürt' isminin yasak olması nedeniyle 'Sade Börek' olarak satılmıştır. Daha sonra yeniden 'Kürt Böreği' olarak satışı yapılmıştır. (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi