Ramazan ayında uzun süreli açlık nedeniyle vücudun enerji dengesini koruyabilmesi için doğru beslenme büyük önem taşıdığını belirten Diyetisyen Bulut, sahurdan iftara kadar sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanın püf noktalarını anlattı.

Uykusuzluk rekorunu kırdı! Bilim dünyasına kim bu kadar dayanabilir dedirtti! Uykusuzluk rekorunu kırdı! Bilim dünyasına kim bu kadar dayanabilir dedirtti!

Zembilören Bulut, uzun süren açlık sürecinde metabolizmanın yavaşlamasını önlemek için sahurun mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Sahur öğününü kesinlikle atlamamalıyız. Gün boyu açlık süresi zaten yeterince uzun. Sahur yapılmadığında bu süre daha da uzuyor ve metabolizmamız yavaşlıyor. Bu da sindirim problemlerine ve kas kayıplarına yol açabiliyor" dedi.

İftarda sağlıklı bir başlangıç için önce bir adet Medine hurması ve su tüketilmesi gerektiğini belirten Zembilören Bulut, ardından bir kase çorba içerek mideyi hazırlamanın önemli olduğunu ifade etti. Bulut, "Çorbadan sonra 10 dakika ara vermek sindirim sistemini rahatlatır. Daha sonra ana yemek olarak pilav veya tam tahıllı ekmek ile protein kaynakları ve salata tüketerek iftarı tamamlayabiliriz" şeklinde konuştu.

ARA ÖĞÜN, VÜCUT İÇİN KRİTİK BİR DESTEK SAĞLIYOR
İftardan iki saat sonra yapılan ara öğünün vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamada kritik rol oynadığını söyleyen Zembilören Bulut, "Bu öğünde bir bardak süt, yoğurt veya ayran tüketilebilir. Yanında bir veya iki porsiyon meyve ile ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı yağlar içeren kuruyemişler tercih edilebilir. Ancak bu besinlerin tuzsuz ve kavrulmamış olmasına dikkat etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

‘’SALAMURA ÜRÜNLERDEN KAÇINILMALI’’
Sahurda uzak durulması gereken gıdalar konusunda da uyarılarda bulunan Zembilören Bulut, "İşlenmiş gıdalar, salamura ürünler, sosis, salam, sucuk gibi besinlerden kaçınılmalı. Aşırı baharatlı ve tuzlu yiyecekler de susuzluk sorununa neden olabilir. Sahurda en az bir yumurta tüketmek oldukça faydalıdır. Peynir ve zeytin az tuzlu veya tuzsuz olmalı, ekmek tercihi ise beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği olmalıdır" diye konuştu.

İŞTE RAMAZAN SOFRALARI İÇİN EN İYİ 10 BESİN
Ayrıca İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, sağlıklı ve dengeli beslenmek için Ramazan sofralarında bulunması gereken en sağlıklı 10 besini açıkladı. İşte o besinler: 

Sebze: Düşük enerji, yüksek vitamin, mineral, lif, fitobesin ve su içeriği ile sağlıklı bir seçenektir, kan şekeri ve kolesterolü dengeler.

Baklagil: Mercimek, nohut, fasulye gibi çeşitleriyle protein, vitamin, mineral ve lif bakımından zengindir, uzun süreli tokluk sağlar.

Kefir: Protein, magnezyum, fosfor ve probiyotikler açısından zengindir, sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklık sistemini destekler.

Yoğurt: Sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını destekler, vücudun yağ yakımını hızlandırabilir.

Yumurta: Çoğu vitamin ve minerali içerir, kaliteli protein ve aminoasitler sağlar.

Salata: Çeşitli yeşillikler ve çiğ sebzelerden oluşur, vitamin ve mineral açısından zengindir.

Hurma: Yüksek antioksidan içeriğiyle bilinir ve şeker, protein, lif, kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, selenyum, A ve B vitaminleri içerir.

Zeytin: Tekli doymamış yağ asitleri, lif, antioksidanlar, A, E, D, K vitaminleri ile demir, selenyum, magnezyum ve B vitaminleri açısından zengindir.

Çorba: Sindirimi kolay ve doyurucu olan çorba çeşitleri, besleyici ve bağışıklığı güçlendirici özelliklere sahiptir.

Ceviz: Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri, protein, lif, antioksidanlar, bitkisel steroller ve arginin içerir. Kolesterol düşürmeye yardımcı olur.

Kaynak: İHA