Orta Afrika ülkesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki Goma kentinde çarşamba günü düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) karşıtı gösterilere ordunun müdahale etmesi sonucu 43 kişinin öldüğü ve 56 kişinin yaralandığı açıklandı. BM İnsan Hakları Ofisi sayının daha yüksek olabileceğini öne sürdü.
158 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, ASKERİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Kongolu askerler, bir polise yapılan saldırının görüntülerinin sosyal medyada yayılmasının ardından BM barış gücü misyonu ve diğer yabancı kuruluşlara karşı düzenlenen protestoları silah kullanarak dağıttı. Hükümet dün yaptığı açıklamada 158 kişinin de gözaltına alındığını söyledi. Ayrıca, askeri bir soruşturmanın başlatıldığı da eklendi.
BM: ÖLÜ SAYISININ DAHA YÜKSEK OLABİLECEĞİNE DAİR BİLGİ ALDIK
BM insan hakları ofisi sözcüsü Ravina Shamdasani bugün Cenevre'de yaptığı açıklamada "Aralarında bir polisin de bulunduğu en az 43 kişinin öldürülmesi ve 56 kişinin yaralanması bizi son derece endişelendirdi" dedi ve ofisin ölü sayısının daha yüksek olabileceğine dair bilgi aldığını ekledi. Sosyal medyada yayınlanan doğrulanmamış görüntülerde askerlerin cesetleri bir kamyona doldurup konvoy halinde Goma'ya götürdükleri görülüyor. Uluslararası Kızıl Haç'ın Goma'daki yerel şubesinin başkanı Anne-Sylvie Linder, kliniğine protestodan sonra ciddi bıçak ve kurşun yaraları olan çok sayıda kişinin geldiğini söyledi. Linder, yaralılardan bazılarının kliniğe ulaştıklarında ölmüş olduğunu da ekledi.
GEÇEN YIL ÜÇ BARIŞ GÜCÜ ASKERİ DAHİL EN AZ 15 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
MONUSCO olarak bilinen Doğu Kongo'daki BM barışı koruma misyonu yaptığı açıklamada başsağlığı diledi ve şiddetin artmasından endişe duyduğunu açıkladı. Misyon ayrıca "Kongolu yetkilileri hızlı ve bağımsız bir soruşturma yürütmeye, gözaltına alınanlara insanca davranmaya ve haklarına saygı göstermeye çağırdığını" söyledi. Barış Gücü Misyonu, 2022'den bu yana sivilleri on yıllardır süren milis şiddetine karşı koruyamadığı yönündeki şikayetlerden kaynaklanan protestolarla karşı karşıya kalıyordu. Temmuz 2022'de MONUSCO karşıtı bir protestoda, Goma ve Butembo kentinde üç barış gücü askerinin de aralarında bulunduğu 15'ten fazla kişi ölmüştü. (Artı Gerçek)