Son zamanlarda Malabadi köprüsü videolarının altında Diyarbakırlılar Malabadi bizim diyor, Batmanlılar bizim diyor. Peki Malabadi Köprüsü nerededir?

Diyarbakır'a gelen turist "Bayıldım şehrinize" dedi Diyarbakır'a gelen turist "Bayıldım şehrinize" dedi

Malabadi Köprusü-2

Resmi kayıtlara göre Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan ve aşıklara konu olan tarihi Malabadi Köprüsü Batman’a da yakın olduğu için yıllardır Batmanlılar ile Diyarbakırlılar arasında tartışma yaratıyor. Özellikle Diyarbakır’a gelen youtuberler Malabadi Köprüsünü video olarak paylaşıp altına konum olarak Diyarbakır yazınca Batmanlılar yorumlarda burası Batman, Diyarbakır değildir gibi birçok yorumlar yazılmaya başlandı. Yıllardır süren tartışma hiç bitmeyecek gibi duruyor. 

İŞTE VİDEOLARIN ALTINA GELEN BAZI YORUMLAR;
-Silvana aittir Batman demeyin
-Batman’dır baba candır ciğerdir
-Kime yakınsa onun olsun
-Malabadi Köprüsü Silvan’ın hazinesidir
-Diyarbakır Silvan’a aittir, Batman ile alakası yoktur
-Canım Batman’ım
-Diyarbakır/Malabadi Köprüsü
-Batman/Malabadi Köprüsü

diyarbakır malabadi köprüsü sahil

MALABADİ KÖPRÜSÜ TARİHİ
Diyarbakır Silvan yakınlarında ve Batman çayı üzerindedir. Artuklular döneminde 1147 yılında Timurtaş bin İlgazi bin Artuk tarafından yaptırılmıştır. 7 m. eninde ve 150 m. uzunluğunda bir köprüdür. Yüksekliği, su seviyesinden kilit taşına değin 19 m.'dir. Renkli taşlarla inşa edilmiş, onarımlarla günümüze kadar ulaşmıştır. Malabadi Köprüsü dünyada taş köprüler içerisinde kemeri en geniş olandır. Köprü, Diyarbakır'ın Silvan ilçesi sınırları içerisindedir. Kemerin her iki yanında, iç tarafta kervan ve yolcular tarafından, özellikle kışın zorlu günlerinde barınak olarak kullanılan iki oda bulunmaktadır. Köprü nöbetçileri tarafından da kullanılan bu odaları daha önceleri dehlizlerle yolun dipleri ile bağlantılı olduğu, gelen kervanların ayak seslerinin bu dehlizler vasıtası ile daha uzaklarda iken duyulduğu söylenir.

Muhabir: Abdullah AKYOL