Mardin'in Derik ilçesine bağlı kırsal Alagöz Mahallesi'ne 40 yıl önce gelin gelen Nebahat Durmaz (60), mahallenin muhtarlığını 2 dönemdir sürdürüyor. Durmaz, 31 Mart 2024 seçimlerinde tekrar seçilerek muhtarlığı kazandı. 

İLÇENİN İLK KADIN MUHTARI: ÇALIŞMAKTAN BAŞKA ÇAREM YOKTU
Derik ilçesinin ilk kadın muhtarı olan Nebahat Durmaz, 10 yıldır köyünde görevini sürdürüyor. Henüz 16 yaşında ikinci eş olarak evlendirilen Durma, eşinin vefat etmesiyle muhtarlık süreci başladı. Durmaz, "16 yaşında evlendim. Kuma üstüme geldim. Eşim halamın oğluydu. Eşim vefat etti. 7 çocukla kaldım. Ama çökülmedim. Eşimin maaşı da vardı. İkinci eş olduğum için ondan da faydalanmadım. Çalışmaktan başka çarem kalmadı, çalıştım. Kendi gücümle hayvancılık yaptım, Çiftçilik yaptım. Köydekiler hep eski muhtardan şikayet ediyorlardı. Ben de bir ara, bana oyunuzu verseniz ben yaparım dedim. Tabiki inanmadılar. Bana, sen bayansın, sen nasıl yapacaksın dediler. Ben de siz verseniz ben yaparım dedim. Kardeşlerime abilerime fikrimi söyledim. Çocuklarıma dedim, sonra kaynımın yanına gittim. Köydekiler ve ailem onaylayınca ben de aday oldum, kaznafım. Çok sükür, 10 senedir devam ediyorum."

Diyarbakır da var! Bakanlıktan deprem bölgesine müjde Diyarbakır da var! Bakanlıktan deprem bölgesine müjde

KADINLAR ÇOK GÜÇLÜ
Muhtar olmayı düşündükten sonra mahalleli ve ailesine danışıp olumlu görüşler alması ile adaylığını koyup kazanan muhtar Nebahat Durmaz, 10 yıldır muhtarlık görevini sürdürüyor. Kadınların isterse başaracağının bir örneği olan Durmaz, "Köye taziye evi yaptım, çocuk parkı yaptım, parke taşı yaptım. Yaşlı bir amca için ev yaptık. Hizmetlerime hala devam ediyorum. Ben köyümden razıyım, köylü de benden razı. Erkekler kadınlar gibi değiller. Kadınlar köyün sorunlarını tüm detaylarıyla görüyor. Köyün sorunlarını görüp daha çok ilgilenebiliyor. Örneğin erkek sabah kalktığı gibi şehre gidiyor ama kadın köyde kalıyor. Kadın işine daha hassas yaklaşıyor, daha çok önem veriyor. Bu işi severek, isteyerek yapıyorum. Kadınlar güçlüdür. Yeterki onlar kendine güç versin."

Kaynak: İHA, DHA, DW Türkçe