Mardin'in Derik ilçesinde 21 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili Mardin Emek ve Demokrasi Platformu ile Amed Emek ve Demokrasi Platformu olay yerinde açıklama yaptı. Yüzlerce kişinin bir araya geldiği açılamaya hayatını kaybedenlerin yakınları da katıldı. "Kaza değil cinayet" pankartı açılan açıklamada hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından ilk olarak hayatını kaybedenlerin yakınları söz aldı.

Hayatını kaybeden İnan Denk'in yakını Galibe Hattapoğlu, olaya dair tanıklığını anlatarak, "Biz ölümden döndük. Bunun üstüne örtbas etmesinler. Biz Derik halkı hepimiz ölmüşüz. Sadece üzerimizde toprak yok" dedi. Bir başka Derikli kadın da, olayın kaza denilerek geliştirilmesini istemediklerini belirtirken, TIR'ların şehir merkezinden geçmesinin engellenmesini istedi.

Ardından Emek ve Demokrasi Platformları adına Mehmet Emin Özel açıklama yaptı. "Adı her ne kadar da resmi kayıtlarda kaza olarak geçse de 21 insanımızın yaşamını yitirdiği bu olayı, bizler sonucu katliamla biten bir cinayet olarak görüyoruz ve böyle tanımlıyoruz" diyen Özel, "İhmaller silsilesinin oluşturduğu zincir ne yazık ki yaşananların kazadan çok nasıl bir cinayete dönüştüğünü bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. İktidarın ve yandaş şirketlerinin rant uğruna doğayı talan etme hırsı sadece bir doğa katliamına neden olmayıp aynı zamanda insanlarımızın da katliamla karşılaşmaları sonucunu doğurmuştur. Yol yapmakla övünen ve nerdeyse elinde başka bir argümanı olmayan iktidar yol yapmayı da asfalt dökmekten ibaret görüp bilimden uzak yolların oluşturduğu risklerin sonucu insanlarımızın hayatlarına mal olmuştur. Biz burada yaşanan bu cinayetin tüm ayrıntılarıyla incelenip ve sorumlulardan hukuk önünde hesap sorulmasını ve bunun takipçisi olacağımızı belirtiyor ve haykırıyoruz" şeklinde konuştu.

İHMALLER SORULDU

Kazadan sonra yolun neden trafiğe kapatılmadığını soran Özel, sorularını şöyle sürdürdü: "Kazadan sonra neden hiçbir araç oradan çekilmedi? Mazıdağı’ndan buraya kadar olan eğimli yolun ağır tonajlı ve bir o kadar da yüklü araçların frenleri riske atacağı hiç mi düşünülmedi? İlk kazadan sonra trafik devam ederken toplanan insanların olay yerinden uzaklaştırılması hiç mi düşünülmedi? Karayolları tonaj kontrol noktasında bu araçlar hiç alınıp tonaj kontrolü yapılmış mıdır? Bu kaçıncı freni boşalan Tır? Neden daha güvenli bir yol yapılmadı ve neden bu ağır tonajlı araçların şehir merkezinden güpegündüz geçmesine göz yumuluyor? Yıllardır Tırlar bu şekilde, ana cadde de adeta otobandaymış gibi rahat ve hızla gidiyor neden bunun için önlem alınmıyor? Tedbir alınması için bunca insanımızın ölmesi mi gerekiyor?"

Olayın kaza değil cinayet olduğunun açık olduğunu belirten Özel, sorularının cevaplanmasını isterken, önümüzdeki günlerde hatırlayacakları raporu kamuoyuna sunacaklarını söyledi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapılırken, alkışlarla eylem sona erdi. (MA)

Editör: Mücadele Gazetesi