UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi Diyarbakır Surlarının hem onarımı, hem de turizme kazandırılması amacıyla başlatılan restorasyon çalışması 3 yıldır devam ediyor.
DİYARBAKIR SURLARI KORUNACAK
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyonu biten her bir burca ayrı bir fonksiyonun yükleneceği, böylelikle her burcun işletme olacağı ve bu yapıların işleyenler tarafından korunacağı öğrenildi.
MÜCADELE HABERİ MECLİS’E TAŞINDI
Mücadele gazetemizin “Diyarbakır Surları işletmeye verilecek!” başlıklı haberi üzerine DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.
Cupolo’nun soru önergesi şöyle: “Aşağıdaki sorularımın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY tarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Basında yer alan bilgilere göre “restorasyonu” 3 senedir süren tarihi Diyarbakır Surları için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir çalışma yapılmaktadır ve restorasyonu biten her bir burç ayrı bir fonksiyon yüklenerek işletme olacaktır.
Bu bağlamda:
1) UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi Diyarbakır Surlarının tahribatına yol açabilecek bu girişimi hangi kültürel ve arkeolojik otoriterlerin tavsiyesi ve onayı ile başlattınız?
2) “Restore” edilen Surların hangi kısımları, hangi amaçla ve hangi firmalara işletmeleri için verilmiştir? Bu işlem hangi usulle yapılmıştır?
3) Surların “restoresi” devam eden kısımları için yapılan planlama nedir?”
Haber: Devrim AKTÜRK