Türk sinemasında birbirinden eşsiz senaryolara sahip filmler vardır. Ancak bunlardan bazılarının başarısı maalesef ülke içerisinde kalmış, yurt dışına açılamamıştır. Onedio, eşsiz olay örgüleriyle Oscar ödüllerine aday gösterilselerdi kesin kazanırlardı denilecek Türkiye sinemasının filmlerini derledi. İşte ilk 10 film…

1.Canım Kardeşim (1973)
IMDb: 8.6

Film, iki yoksul adamın, içlerinden birinin ölümcül hasta olan kardeşinin son bir dileğini yerine getirmek için televizyon bulmaya çalışmasını konu alıyor. Yönetmen koltuğunda Ertem Eğilmez’in oturduğu filmin başrol oyuncuları ise, Tarık Akan, Kahraman Kıral, Halit Akçatepe’dir. 

2. Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)
IMDb: 8.5

Güzel bir genç kız olan Asya, çapkın bir şehir adamı olan kamyon şoförlüğü yapan İlyas ile tanışır ve kısa sürede birbirlerine aşık olurlar. Mutlu bir evlilikleri olur ancak bir gece bir adama yardım eden İlyas'ın hayatı tamamen değişir ve Asya'yı ve oğullarını başka bir kadın için terk eder. Atıf Yılmaz’ın Yönetmenliğini yaptığı filmde Türkan Şoray, Kadir İnanır, Ahmet Mekin başrolü paylaşıyor.

3. Zübük (1980)
IMDb: 8.5

Kemal Sunal’ın belki de en kült filmlerinden  biri olan Zübük, üyesi olduğu siyasi partiden yolsuzluk nedeniyle ihraç edilir. Gazeteci Yaşar, davasıyla ilgili haber yapmak ister ve Zübük'ün yaptıklarını araştırır. Yönetmenliğini Kartal Tibet yaptığı filmde Kemal Sunal’e başrolde, Nevra Serezli, Metin Serezli eşlik ediyor.

4. Babam ve Oğlum (2005)
IMDb: 8.2
Sadık, üniversite öğrencisiyken siyaseten aktif olan ve babasının ziraat mühendisi olmasını ve Ege'nin bir köyündeki aile çiftliğinin kontrolünü ele geçirmesini beklemesine rağmen 70'li yıllarda solcu bir gazeteciye dönüşen asi gençlerden biridir. 12 Eylül 1980'in şafağında, askeri darbe yaşanınca ne hastaneye ne de doktora ulaşamazlar ve eşi, tek çocukları Deniz'i doğururken ölür. Hapis sürecinin ardından Sadık, babası Hüseyin'le arasını düzeltmenin zor olacağını bilerek Deniz'le birlikte köyüne döner. Çetin Tekindor, Fikret Kuşkan, Hümeyra’nın başrolde olduğu filmin yönetmeni Çağan Irmak.

5. Masumiyet (1997)
IMDb: 8.1

Filmin başrol karakteri Yusuf, on yıl hapis cezasının ardından cezaevinden çıkar. Başka bir mahkumun kendisine verdiği adrese giderken dışarıdaki hayattan korkuyor. Film, Basmane'de tanıştığı Bekir ve Uğur ile birlikte onun sıradan hayatlarının nasıl altüst olduğunu konu alıyor. Zeki Demirkubuz’un yönetmrnliğini yaptığı filmde, Güven Kıraç, Haluk Bilginer, Derya Alabora oynuyor.

6. Eşkıya (1996)
IMDb: 8.1

Sararmış ayakkabılarınızı çöpe atmayın! Yeni gibi yapıyor Sararmış ayakkabılarınızı çöpe atmayın! Yeni gibi yapıyor

Film, eşkıya Baran'ın hapisten çıktıktan sonraki maceralarını konu alıyor. Baran, yeni baraj inşaatı nedeniyle doğduğu köyün sular altında kaldığını öğrenince şok olmaktan kendini alamaz. Eski en yakın arkadaşı olan ve kendisine ispiyonlayıp sevgilisi Keje'yi çalan adamdan intikam almak için İstanbul'a doğru yola çıkar. Yavuz Turgul’un yönetmrnliğini yaptığı filmin oyuncuları, Şener Şen, Uğur Yücel, Sermin Hürmeriç.

7. Pardon (2005)
IMDb: 8.1

Gerçek bir olaydan uyarlanan filmde, örgüt üyesi oldukları sanılarak hapse giren üç arkadaşın trajikomik hikayesi anlatılıyor. Yönetmenliğini Mert Baykal’ın yağtığı filmde Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin, Ali Çatalbaş başrollerini paylaşıyor.

8. Devrim Arabaları (2008)
IMDb: 8

Film, Gündüz ve beraberindeki mühendislerin sadece 130 günde 2 araba üretmesinin hikayesini konu alıyor. Yönetmen koltuğunda Tolga Örnek’in oturduğu filmin başrolleri Taner Birsel, Ali Düşenkalkar, Halit Ergenç.

9. Bir Zamanlar Anadolu'da (2011)
IMDb: 7.8

Anadolu'nun Keskin ilçesi kırsalında, yerel savcı, polis komiseri ve doktor, Kenan adlı şüphelinin ve zihinsel engelli kardeşinin itiraf ettiği bir cinayetin kurbanını aramaya başlıyor. Ancak Kenan'ın cesedin tam yerini bilmemesi nedeniyle arama beklenenden daha zor oluyor. Nuri Bilge Ceylan’ın yönetenliğini yaptığı filmde, Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel başrollerde.

10. Sonbahar (2008)
IMDb: 7.7

Üniversite öğrencisiyken tutuklanan Yusuf, 10 yıl sonra cezaevinden çıkar. Eve döner ve hasta ve yaşlı annesi tarafından karşılanır. Yakında seks işçisi olan güzel Gürcü kızı Eka ile tanışacak aşk, hayatı kavramak ve yalnızlıktan kurtulmak için son bir umutsuz girişime dönüşecek. Özcan Alper’in yönetmenliğini yaptığı filmin başrol oyuncuları, Onur Saylak, Megi Kobaladze, Serkan Keskin.

Kaynak: Onedio