DKVD’nin paylaşımı şöyle: “Bunlardan seyyah H.Peterman 2 saat boyunca şehrin etrafındaki çeşit çeşit meyve ile dolu bahçelerden geçtiğini ve buralarda şehrin adıyla ünlenen karpuzları gördüğünü belirtir. Bir başka seyyah Dr. Lamec Saad tarifin Hevsel Bahçelerine uyduğu betimlemesinde kavun, karpuz, leziz kayısı ve üzüm üretildiğinden söz eder.
1898 yılında şehre gelen Lord Warkworth ise Hevsel Bahçelerindeki dut ağaçlarını anlatır. Dut bahçelerinin meyveler arasında zikredilmesi önemlidir çünkü dut ağaçlarında yaşayan ipek böceği, ipeğin hammaddesidir. Bu anlamda şehirde 19. yüzyılda dut ağaçları vesilesiyle ipek üretilerek Hevsel Bahçelerinin sanayi üretimine de katkısı olduğu görülür.
Evliya Çelebi ise seyahatnamesinde Hevsel Bahçelerinde yetiştirilen ürünler arasında kavun, karpuz, çeşitli sebzeler ve çiçeklere değinir. Özel olarak ise kavunu över. Kavunların İri, sulu, tatlı ve misk gibi koktuğunu, bazılarının kırkar ellişer okka geldiğini söyler. Bu kavunların başka diyarlara hediye olarak götürüldüğünü, birçok kimsenin bu kavundan tarçın, karanfil ve pirinç ile zerde yaptıklarını bu derece kokulu bir zerdenin dünyada benzerinin olmadığını anlatır.”
Diyarbakır’a farklı farklı zamanlarda gelen seyyahlar notlarında sıklıkla Hevsel Bahçelerinde yetiştirilen ürünlerin çeşitliliğinden bahseder. pic.twitter.com/yRp1TJTEpj
— Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Derneği (@dkulturtabiat) June 30, 2023
Haber: Menekşe Hazan ARANCAK