Sonbaharın habercilerinden biri olan armut, tezgahlarda yerini aldı. Ülkede, birçok yerde yetişen armut, yüksek lif oranı, vitamin ve minerale sahiptir. Yaz sonundan itibaren sonbaharın ortalarına kadar hasadı yapılan armut meyvesi yaş olarak tüketilebildiği gibi kurusu da tercih ediliyor.
Zengin ve lezzetli bir mutfağa sahip mutfağı ile öne çıkan Diyarbakır’ın yemekleri kadar tatlıları da ön plana çıkmaktadır. Diyarbakır yöresine özgü Armut Tatlısı da bu tatlılardan biridir. Diyarbakır Armut tatlısı, kurutulmuş armut ve ceviziçinden elde edilerek yapılan bir tatlı türüdür. Peki, armut tatlısı nasıl yapılır? hangi malzemeler kullanılır? İşte Diyarbakır Armut Tatlısı tarifi…
Armut Tatlısı Malzemeler (6 kişilik):
1 kg kurutulmuş armut,
1 su bardağı dövülmüş veya parça halinde ceviz içi,
30 g çiçek balı,
2 çorba kaşığı tereyağı,
Yeterince su.
Armut Tatlısı tarifi ve hazırlanışı:
Doğranmış ve kurutulmuş armutlar yeterli büyüklükteki bir kaba alınır. İçerisine yeterince su ve bal konulduktan sonra mangal veya ocak üzerinde armutların pişirilmesi sağlanır. Daha sonra üzerine eritilmiş tereyağı, dövülmüş ve / veya parça halinde ceviz içi eklenerek servis edilir.
Diyarbakır Armut Tatlısının; sıcak olarak servis edilmesi ve tüketilmesi tavsiye edilir.