Ramazan ayı öncesi dolup taşan cadde ve sokaklarda iftar sofralarının lezzeti tatlılardan iftardan önce son kez yemek isteyenler için geri sayım başladı. Şanlıurfa’nın tescilli tatlısı Billuriye Diyarbakırlılardan tam not alıyor.
İç dizayn komple fıstıkla dolu olan bu tatlının her iki tarafı kadayıf kaplı. Hafif ve az gevrek bir tat isteyenlerin kolaylıkla yiyebileceği bir tat olan Şanlıurfa merkezli firmanın Diyarbakır Surdaki Şubesinin Billuriye tatlısı üreticisi, “Diyarbakır’da günde ortalama onlarca tepsi satan bir firmayız ve bu tatlı satışlarının 20 tepsisi de Billuriye tatlısı oluyor. Müşterilerimize ürünlerin tadımını yaptırmadan aldırmıyoruz. Bu tatlıyı hafif oluşu nedeniyle bir kez alan bir daha almak için geliyor. Ağza atıldığı gibi hafif oluşu ve şerbetli oluşu nedeniyle ağızda dağılıyor. Bu lezzeti kaymaklı tercih eden müşterilerimizde mevcut” dedi.
FISTIK SEVERLER İÇİN USTASINDAN BİLLURİYE TARİFİ;
Yapımı için malzemeler
500 gram tel kadayıf
250 gram tereyağı
1 su bardağı çekilmiş Antep fıstığı
3 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
3 yemek kaşığı çekilmiş Antep fıstığı
PÜF NOKTA ÖNCE ŞERBETİ HAZIRLANIR;
Derin bir tencereye su ve şekeri konur orta ateşte kaynayan şerbet 20 dakika karıştırılır ve ocaktan alınır.
Tel kadayıfı geniş bir tepsiye koyup ellerinizle tel tel ayırın.
Tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin.
Erittiğiniz tereyağını kadayıfların üzerinde gezdirerek dökün.
Kadayıfın tereyağını emesini sağlayın.
Kadayıfın yarısını fırın tepsisine yerleştirin, üzerine iyice bastırarak düzleştirin.
Çekilmiş Antep fıstıklarını tepsiye yayın.
Kenarda kalan yarım kadayıfı kullanarak fıstıkların üzerini tamamen kapatın.
Tepsinin üzerine pişirme kâğıdı serip elinizle güzelce bastırın. Pişirme kâğıdı kadayıfın kızarmasını önleyecektir.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin.
Kadayıfı fırından çıkarıp 10 dakika bekledikten sonra üzerine yavaşça soğumuş şerbeti dökün.
Kadayıfı yarım saat kadar şerbeti çekmesi için beklettikten sonra üzerini Antep fıstığı ile süsleyip hemen servis edebilirsiniz.