Türkiye'de sosyalist hareketin ve Kürtlerin hak mücadelesinin önde gelen isimlerinden doktor, yazar, tarihçi ve siyasetçi Tarık Ziya Ekinci 99 yaşında vefat etti. 99 yaşında yaşamını yitiren Tarık Ziya Ekinci, yarın yapılacak cenaze töreninin ardından 18 Ağustos’ta Diyarbakır'da son yolculuğuna uğurlanacak.

40’lar geride kaldı! Diyarbakır Batman Urfa rahatladı 40’lar geride kaldı! Diyarbakır Batman Urfa rahatladı

Ekinci için yarın Üsküdar’da bulunan Şakirin Cami’nde cenaze töreni düzenlenecek ve ardından cenaze Diyarbakır'a uğurlanacak. Ekinci'nin cenazesi, vasiyeti üzerine 18 Ağustos’ta memleketi Diyarbakır'a toprağa verilecek.

TARIK ZİYA EKİNCİ KİMDİR?
Tarık Ziya Ekinci, 18 Şubat 1926’da Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğdu. 1949 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. İç hastalıkları uzmanıydı. Siverek Sıtma Savaş Tabipliği, Diyarbakır Merkez Belediye Baştabipliği, Lice Hükûmet Tabipliği, Diyarbakır, Mardin ve Siirt Tabip Odaları Başkanlıkları, Diyarbakır Kızılay, Veremle Savaş Dernekleri Yönetim Kurulu Üyelikleri yaptı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesiydi.

1965’te Türkiye İşçi Partisi’nden Diyarbakır milletvekili seçildi. 12 Mart’ta TCK’nin 142/1 maddesinden üç yıla mahkûm oldu ve Diyarbakır Sıkıyönetim Cezaevi’nde iki yıl tutuklu kaldı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra da beş kez tutuklandı. 1982-1989 arasında Paris’te kaldı.

Kaynak: Haber Merkezi