Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde üretim tesisleri bulunan ve Kulp Koza Üreticileri Kooperatifi Başkanı Mizbah Çaçan, “Tesisimizde ipek iplik üretimi yapıyoruz ve Türkiye'deki halıcılara ham iplik tedarik ediyoruz. Ülkemiz, ipek ameliyat ipliği konusunda yüzde 100 dışa bağımlıydı. Katma değerli ürün üretmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın SEECO Projesi'ne başvurduk. Projemiz kabul edildi ve şu anda makinelerimiz test aşamasında. Aynı zamanda ruhsatlandırma için Tarım ve Orman Bakanlığı'na da başvurduk. Veteriner hizmetlerinde kullanılacak ipek ipliği üretimi yapıyoruz. Bu ürün, Türkiye'de ilk kez bizim tesisimizde üretiliyor" dedi.

Ipek Böceği Iplik Diyarbakır Kulp

TEK İPEK İPLİK FABRİKASI DİYARBAKIR’DA!

Diyarbakır’ın beş ilçesi Pazar günü kesinti yaşayacak! Diyarbakır’ın beş ilçesi Pazar günü kesinti yaşayacak!

Kulp ilçesi, Türkiye'nin toplam yaş koza üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşılıyor. Mizbah Çaçan, "Bulunduğumuz bu ipek fabrikası, ülkemizdeki tek ipek iplik fabrikasıdır. Şu anda işletmemizde 22 kişi çalışıyor ve bu çalışanların yarısı kadın. 800'e yakın yaş koza üreticimiz de bu zincirin bir parçası" şeklinde konuştu.

Fabrika çalışanlarından Hasibe Gülsüm ise 14 yıldır fabrikada çalıştığını belirterek, "Bir aydır ameliyat ipi çıkartıyorum. Bu makinede çalışıyorum. İnce iplik 8, kalın iplik 16 makara ile üretiliyor. Burada çalışarak ailemizi geçindiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: IHA