Diyarbakır’ın renkli yemekleri ve leziz yiyecekleri başta Türkiye olmak üzere tüm Türkiye’nin dikkatini çekiyor. Özellikle Diyarbakır gastronomisi ağızlarda tat bırakarak yerli ve yabancı turistlerin sevgisini kazandı.

Diyarbakır İçli Köfte

DİYARBAKIR USULU İÇLİ KÖFTE NASIL YAPILIR?

Diyarbakır usulü İçli Köfte tarifi için gereken malzemeler şöyle;
Dışı için; 1 kilogram köftelik bulgur, 1 paket irmik, 5-6 yemek kaşığı un, 3 su bardağı sıcak su, 2 tatlı kaşığı tuz, Ilık su…
İçi için; 750 gram yağsız kıyma, 750 gram kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2, 5 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 yemek kaşığı salça…

kitel- içli köfte-1

Türkiye’yi gezen genç Diyarbakır’daki yazılara tepki gösterdi! Türkiye’yi gezen genç Diyarbakır’daki yazılara tepki gösterdi!

DİYARBAKIR USULÜ İÇLİ KÖFTE TARİFİ NASIL YAPILIR?

Köftelik bulgur geniş bir kaba alınır, üzerine 1 paket irmik ilave edilir, tuz eklenerek sıcak su ile ıslatılır. 1 kez homojen olması için karıştırılarak kabarmaya bırakılır. Kabaran karışıma 5-6 kaşık unu ekleyerek yoğurma işlemine başlanır, yoğururken bir kaba aldığımız sudan yavaş yavaş karışımın ihtiyacı olduğu ölçüde ilave ederek yoğurmaya devam edilir. (İçli köftenin haşlarken ve açarken dağılmaması için dışının iyice yoğrulmuş olması gerekir) Karışım istenen kıvama geldiğinde yani açılabilecek duruma eriştiğinde (kıvam; karşımdan bir sıkım alıp, fincan şeklinde açılıp açılmadığı denenerek anlaşılabilir) bir süre dinlenmeye bırakılır.

İÇ HARÇ HAZIRLIĞI;

Soğanlar ince ince doğranarak sıvı yağda hafifçe kavrulur, salça ile bir miktar daha kavrulan soğana kıyma eklenerek kavurma işlemi sürdürülür, tuzu, pulbiberi, karabiberi eklenerek kavrulması tamamladıktan sonra ince ince kıyılmış maydanoz ilave edilir ve iç harç soğumaya bırakılır.

AÇILMASI

içli köfte açma aşamasında suya ihtiyaç olacağından yanınızda bir kapta su bulundurmak faydalı olacaktır.

İç ve dış harç hazırlığı tamamladıktan sonra, dış harcı küçük bir yumurta büyüklüğünde sıkımlara bölünür. El ıslatılarak yapılan sıkım yuvarlanır sonra avuç ortasına alınan yuvarlak önce bir parmakla, biraz şekil alınca iki parmak ile ince bir şekilde fincan gibi olana kadar açılır, içine iç harcı konulur. Ağzı, ıslattığımız parmaklarımızla iki taraf birleştirilerek kapatılır.

PİŞİRME

Büyük bir tencerede yarısına kadar su fokur fokur kaynatılır, kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir, karıştırılır. Akabinde köfteler birer birer suya atılır (orta büyüklükte bir tencere 6-7 adet içli köfteyi bir defada haşlamak için uygundur), Pişen içli köfteler servis tabağına alınır (suyun üstüne çıkan içli köfteler pişmiş demektir).

Muhabir: Devrim AKTÜRK