Antik Çağlarda “dünyanın bittiği yer” olarak tanımlanan, efsanelerde ve kutsal kitaplarda “ölümsüzlük suyunun aktığı yer” olarak bilinen Bırkleyn Mağaraları, Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Abalı köyü sınırları içinde yer alıyor. Bırkleyn kelimesi ise “yükselme, kabarma” anlamına gelmektedir. Dicle Nehri’nin doğu kollarından biri olan Dibni çayı, karstik bir yapıya sahip olan mağaraların birinden girip diğer kolundan çıkıyor. Halk arasında Bırkleyn olarak anılan bu mağaraların, Türkiye Mağaralar Envanteri’ndeki ismi ise “İskender-i Birklin”dir. Bunun hikayesi ise tüm tarihseverleri heyecanlandırmıştır.
Bırkleyn Mağaraları
BÜYÜK İSKENDER DE BURADA KONAKLAMIŞ
Antik çağda yerleşim yeri olduğu belirtilen Bırkleyn Mağaralarında yapılan ön kazı incelemelerinde elde edilen kalıntıların ışığında, bölgenin M.Ö. 6000 yılından beri kullanıldığı tespit edilmiş, aynı zamanda mağara içerisinde Asur krallarının kitabe ve kabartmaları da göze çarpmıştır. Yöre halkının söylentilerine göre, Makedonya Kralı Büyük İskender’in Pers seferine giderken 15 bin kişilik ordusuyla burada konakladığı rivayet edilmiştir.
BOYNUZLARINDAN BİRİ HEMEN YOK OLMUŞ
Bir başka efsanede ise İskender’i Zülkarneyn bir sefere giderken, başının iki tarafında boynuz gibi iki ur çıkmış ve çok acı vermeye başlamış. İskender’e bir gün rüyasında Lice’de bulunan Bırkleyn Mağaraları'ndaki suda yıkanırsa boynuzlarının kaybolacağını söylenmiş. İskender-i Zülkarneyn gelip Lice’yi fethetmiş. Bırkleyn mağaralarının suyunu içip başını da suyla yıkayınca boynuzlarından biri hemen yok olmuş.
“DÜNYANIN BİTTİĞİ YER” OLARAK TANIMLANIR
Bu su yerin altından akar ve doğal bir tünelden sonra yeryüzüne çıkar. Bu suyun kaybolduğu yerin altına indiği yer “dünyanın bittiği yer” olarak tanımlanır. Bu sebeple de tatile çıkamayanların ve tarihseverlerin uğrak mekânı haline gelen Bırkleyn Mağaraları gizemini korumaya devam ediyor.
Haber: Devrim AKTÜRK