Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği’nden yapılan paylaşım şöyle: “Diyarbakır Kalesinin eteklerinden On Gözlü Köprüye kadar sıralanan bostanlarda yaz ve bahar akşamlarında çeşitli eğlenceler tertip edilir. Anlatımlara göre bu eğlencelerin en güzelleri genellikle Şahin Kardaş, Xello Beran ve Küpeli Tahir’in bostan ve hüllelerinde yapılır. Çalgılar çalınır, türküler söylenir, halaylar çekilir. Bu eğlencelere Diyarbakır Musikini icra edenler de katılır ve sabahlara kadar eğlence devam eder. Hülleler arasında gidiş gelişler olur ve hemen hemen her hüllede bu müzikli eğlenceler düzenlenir.

Bostan kenarında eğlence

SABAHLARI PAÇA İKRAM EDİLDİ
Bostan eğlencelerinden sonra kalan misafirlere sabahları paça ikram edilir. Akşamdan hazırlanan paça büyük bir kazan içerisinde sabaha kadar ateş üzerinde kaynatılır. Sabah kahvaltı niyetine içilen paça bostan sahipleri arasında bir başka eğlenceye de dönüşmüştür.

Diyarbakır’daki yolsuzluk davasında yeni gelişme! Diyarbakır’daki yolsuzluk davasında yeni gelişme!

Dicle Kenarında Hülleler

EĞLENCE SABAHLARA KADAR SÜRERDİ
Birbirlerinin paça kazanlarını kaçırmayı bir adet haline getiren bostan sahipleri bilhassa misafiri bulunan hüllenin paça kazanlarını kaçırmayı büyük bir eğlence olarak görürler. Amaç bostan sahibini gelen misafirlere karşı mahcup etmektir. Bu geleneği bilen bostan sahipleri de kaynayan paça kazanının yanına bir nöbetçi bırakmayı adet haline getirir. Bostandan kazan kaçırma asla kavga ve küslüklere sebep olmamış bilakis bostan sahipleri arasında bostan eğlencelerinin uzantısı olan bir geleneğe dönüşmüştür.” (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi