Meteoroloji verilerine göre, Diyarbakır’da bu hafta kar yağışı beklenirken, bu süreçte oluşan hastalıklara dikkat çekiyor. Yapılan uyarılarda bağışıklığı güçlendirecek bitki çayı kullanımı ve meyve tüketiminin önemine vurgu yapıldı.
İşte Diyarbakır’ın tarihi baharatçılarından bağışıklığınızı güçlendirecek 3 bitki çayı tarifi:
1. Faydaları saymakla bitmeyen Mısır Püskülü Çayı tarifi ve püf noktaları
Kaynayan suyun içerisine hazırlanan mısır püskülleri atılarak birkaç dakika demlemeye bırakılır yanında tercihe göre bal veya limonda tüketilebilir. Bu çayın püf noktası mısır püsküllerinin demlenmesidir.
2. Antioksidan deposu Ekinezya Çayı
Virüs ve enfeksiyonlarla savaşma konusunda bağışıklık sistemine yardımcı ekinezya çayı soğuk algınlığı geçirme riskini yüzde 50’den fazla oranda azaltabiliyor.
Sıcak suya 1-2 çay kaşığı kurutulmuş ekinezya eklenir ve bitki özlerinin suya geçmesi için birkaç dakika demlenmeye bırakılır. Demlenen çay bir çay süzgeç yardımıyla başka bir fincana süzülür. Hazırlanan ekinezya çayı sıcak veya soğuk tüketilebilir.
3. Kuru Meyve Çayı
Yaş meyvenin yanı sıra mevsimi olmayan yaz meyveleri de kurutulup kışın çay keyfine hem eşlik ediyor hem de sağlıklı yaşama minik bir aparatif sunuyor.
Kuru meyve çayı yapılışı: Kuru Tercih edilen meyve veya meyveler hafifçe suyun altına tutularak yıkanır. Küçük bir tencereye 2 su bardağı su ile birlikte kaynatılır. Çayı ocaktan indirdikten sonra kabuklu kakule tohumları bir havanda ezilip çaya eklenir isteğe bağlı yaş veya kuru nane eklenebilir. Kaynadıktan sonra içine atılan kabuk tarçın 5 dakika bekledikten sonra içinden alınır ve çay süzülerek fincanlara konur. İsteğe bağlı limon veya bal ile de içilebilir.
Bitkisel çayların kullanımı öncesi mutlaka doktorlara danışmadan içilmemelidir.