Mücadele’nin arşiv haberine göre 5 Temmuz 1974 yılında Diyarbakır’da 3 bin kişi telefon sırası beklemekteymiş. İşte haberimiz:
“Sıra Bekleyen Aboneler 1976 Yılında Telefona Kavuşacak
Diyarbakır PTT Baş Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre uzun süreden beri yapımına başlanan radyolink kanallar 1976 yılı sonunda tamamlanarak telefon ihtiyacı olan vatandaşlarımızın telefon ihtiyacı giderilerek hizmete açılacaktır. PTT yetkilileri Radyolink kanalların hizmete girmesinden sonra telefon muhaberesinin daha kolaylıkla yapılacağını özellikle şehirlerarası konuşmaların normal bir düzen içinde yapıla bileceğini açıklamış, PTT radyolink kanalların hizmete girmesiyle TV’nin de canlı yayına geçeceğini ifade etmişlerdir. Diyarbakır PTT bölge başmüdürlüğü yetkililerinin belirttiğine göre şartlarda bir değişiklik olmadığı takdirde uzun süreden beri inşaatına devam edilen PTT radyolink kanalları 1976 ortalarında bitirilerek hizmete girecektir.
3 BİN KİŞİ SIRA BEKLİYOR
PTT Bölge başmüdürlüğü telefon amirliğinden edinilen bilgilere göre, bir yıl kadar kısa bir süre sonra telefon almak için sıra bekleyen abonelere telefon verilebilecektir. 3000’lik santralin 5000’lik santral haline getirilmesinden sonra sırada bekleyen abonelere telefon verilebileceğini açıklayan PTT Diyarbakır bölge başmüdürlüğü yetkilileri Diyarbakır’daki mevcut santralin ağır yüklü olduğunu bu nedenle zaman zaman telefon konuşmalarında arızalar meydana geldiğini konuşmaların ara sıra normal yapılamadığını belirtmişlerdir.
Nüfusu 200 binin üzerinde bulunan Diyarbakır’da 5000’lik santral kurulması gerektiğini belirten ilgililer 5000’lik santralin kurulması halinde şehir içi telefon konuşmalarının oldukça rahat yapılabileceğini ifade etmişlerdir. Öte yandan Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük illerin telefon ihtiyacının giderilebilmesi işi yabancı firmalara ihale edilecektir. Halen Türkiye’nin telefon ve santral ihtiyacını karşılayacak yegane fabrika olan, Northern Electric, yılda bin adet telefon yapabilmektedir. Oysa Türkiye’nin yıllık telefon talebi hacmi 300 binin üstündedir. Ulaştırma Bakanlığında üst kademede yapılan çalışmalar sırasında, Türkiye’nin ihtiyacının bugünkü yerli üretimle karşılanamayacağı sonucuna varılmış «Anadolu’nun ihtiyacının Ankara, İstanbul ve İzmir’inkinden ayrı olarak mütalâa edilmesi» kararlaştırılmıştır. Netice de Ankara, İstanbul ve İzmir illerinin telefon şebekesinin genişletilmesi ve ihtiyaç sahiplerine telefon tahsisi işinin, bu işi yapabilecek kapasiteye sahip yabancı firmalara ihale edilmesine karar verilmiştir.”
İşte haberin görüntüsü: