Diyarbakır’ın Lice ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sarım Çayı üzerinde Silvan Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan BİRSU HES ve Beton Santrali projesi ile ilgili dün keşif yapıldı.

Keşif, aralarında Erzurum 2. İdare Mahkemesi, jeoloji mühendisi, ziraat mühendisi, çevre mühendisinin bulunduğu 11 kişilik uzman heyet ile gerçekleştirildi. Projeye karşı olan köylülerin vekilliğini üstlenen avukat Barış Yıldırım da keşifte hazır bulundu.

“HES PROJESİNİN İPTAL EDİLMESİ GEREKİYOR”

Yıldırım, özellikle Dicle Nehri üzerine inşa edilen baraj ve HES'lerle Dicle havzasının ekolojik yıkıma uğratıldığını belirterek şunları söyledi: "Sarım Çayı, Dicle havzasının son özgür akan kolu. Dicle havzası özellikle Dicle Nehri üzerine inşa edilen baraj ve HES'lerle ekolojik yıkıma uğratıldı. Bu havzada neslinin tükendiği sanılan endemik bir balık türü olan 'Batman Bantlı Çöpçü Balığı' bulunmakta. Bölgede BERN Sözleşmesi'e göre koruma altında bulunan birçok tür bulunmakta. Bilirkişi raporunun normalde 30 gün içerisinde ibraz edilmesi gerekir mahkeme de ona göre karar verecek. Tekrar diyoruz projenin kesin olarak iptal edilmesi gerekiyor."

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır ili Lice ilçesi ve Bingöl ili Genç ilçesi sınırları içerisinde Dicle Havzası’nda yer alan Sarım Çayı üzerinde yapılması planlanan BİRSU HES ve Beton Santralı projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 19 Şubat 2014 tarihinde ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu’ kararı verilmişti. HES projesine verilen ‘ÇED olumlu’ kararına karşı köylüler, iptal davası açtı. Soru önergeleri ile Meclis gündemine de taşınan projeye karşı Mezopotamya Ekoloji Hareketi, 2021 yılında imza kampanyası başlatmıştı. (Duvar)

Editör: Mücadele Gazetesi