Diyarbakır Yenişehir İlçesinde Mayıs 2018’de yapılan ve 6 yıldır yıldır hizmete açılan Eski Hal Yeni Cami ve Kur’an Kursu’nun dış cephesinin duvarındaki beyaz mermer taşları, iddiaya göre; 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde olumsuz etkilendiği için mermer taşlarının aralarında zamanla boşluk ve şişmeler meydana gelmişti. Oluşan bu boşluk ve dışa doğru şişmeler nedeniyle düşme tehlikesi teşkil eden mermer taşları, Yenişehir İlçe Müftülüğü’nün bilgisi dahilinde sökülüp indirilmişti.

Diyarbakır’da, 6 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde düşme tehlikesi bulunduğu için sonraki aylarda kontrollü bir şekilde mermer taşları sökülen Yenişehir ilçesindeki Eski Hal Yeni Cami ve Kur’an Kursu’nun dış cephesi, Yenişehir İlçe Müftülüğünce yapılmayınca iki hafta önce cami imamı ve çevre esnafları tarafından toplanan 120 bin lirayla yapıldı.  Ancak, caminin sökülüp indirilen mermer taşlarının yerine ise maliyeti çok fazla olduğu için mermer taşı değil çimento sıvası boya kullanıldı. Caminin aslına uygun yapılmaması çevre esnafı ve vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Öte yandan geçen yıl, “Diyarbakır’daki o caminin mermer taşları söküldü” başlıklı yaptığımız haberde; ilçe müftülüğü yetkilileri, 6 Şubat’taki deprem nedeniyle düşme riski bulunan caminin dış cephesindeki mermer taşlarının bilgileri dahilinde indirildiğini ve yakın zamanda yerine yenilerinin vurulacağını açıklamışlardı.  

İtalya’dan Diyarbakır’a gelen çifte Kur’an-ı Kerim hediye edildi İtalya’dan Diyarbakır’a gelen çifte Kur’an-ı Kerim hediye edildi

YENİŞEHİR İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ YAPMAYINCA CAMİ İMAMI VE ESNAF YAPTIRDI
6 Şubat’taki depremden zarar gören caminin dış cephe duvarındaki beyaz mermer taşlarının buradan geçen vatandaşların hayatını tehlikeye düşürdüğünü ve bu yüzden taşların geçen yıl kontrollü bir şekilde söküldüğünü hatırlatan 74 yaşındaki emekli imam Harun Şanlı,  görüntü kirliliği oluşturan caminin dış cephesindeki duvarın aradan geçen bunca zamana rağmen Yenişehir İlçe Müftülüğünce yapılmadığı için cami imamı ve çevre esnafı tarafından toplanan 120 bin lirayla iki hafta önce bir inşaat işçisine yaptırdıklarını savundu.

MERMER TAŞLARI YERİNE SIVA VE BOYA KULLANILDI 
Söz konusu caminin dış cephesinin yaklaşık bir yıldır yapılmadığından dolayı çok rahatsız olduğunu dile getiren Şanlı, “Geçen yıl düşme tehlikesi bulunduğu için Yenişehir İlçe Müftülüğü’nün bilgisi dahilinde caminin sökülen mermer taşlarının yerine iki hafta önce yenilerini takmak istedik; ancak maliyeti çok fazla olduğu için mermer taşları yerine topladığımız 120 bin lirayla ancak çimento sıvası ve mevcut mermer taşının rengine yakın bir boya kullanarak caminin dış cephe duvarını yaptırdık.  Mevcut cami imamından 80 bin lira, geri kalan kısmını da çevre esnaflardan topladık. Toplanan para yetmediği için camimizi maalesef aslına uygun yapamadık. İlçe Müftülüğü yapar diye yaklaşık bir yıldır bekliyoruz. Camimizin dış cephesindeki mermer taşları düştüğü için görüntü kirliliği oluşmuştu ve bu da bizi bir hayli rahatsız ediyordu. Bu yüzden kendi aramızda para toplayıp iki hafta önce bir inşaat işçisine yaptırdık.” dedi.

CAMİ ASLINA UYGUN YAPILSIN
Öte yandan caminin aslına uygun yapılmaması bazı vatandaşlar ve çevre esnafı tarafından tepkiyle karşılandı. Esnaf ve vatandaşlar, aradan geçen uzun zamana rağmen ilçe müftülüğünün yapması gereken işi, cami imamı ve esnafların yaptığını belirterek ilçe müftülüğüne tepki gösterip caminin aslına uygun yapılmasını istedi.  

YENİŞEHİR MÜFTÜLÜĞÜ’NDEN AÇIKLAMA
Eski Hal Yeni Cami ve Kur’an Kursu’nun yapılan hasar tespit raporunun ‘sağlam’ olduğu bilgisini veren Yenişehir Müftülüğü şu açıklamayı yaptı: “Caminin dış cephe duvarlarının arasında oluşan boşlukların 6 Şubat’taki depremlerden kaynaklandığını düşünüyoruz. Herhangi bir işçilik ya da usta hatası yok.  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce söz konusu camimize sağlam raporu verilmiştir. Cami duvarındaki mermer taşları tehlike arz ettiği için müftümüzün bilgisi dahilinde cami imamı tarafından vinç ve bir duvar usta çağrıldı. Vinç aracılığıyla duvarları kontrol eden duvar ustası, tehlike arz eden mermer taşlarını söküp indirdi. Hatta bu duvarın yapılması için belediye başkanlığı ile de iletişime geçtik. Mermer taşları vatandaşların başına düşmesin diye müftümüzün bilgisi dahilinde kontrollü bir şekilde düşürüldü. Camilerde büyük bir tehlike arz eden durumlar olduğu zaman cami imamları tehlikenin bertaraf edilmesi için hem yetkilidir hem de müdahale edebilir. İnşallah yakın zamanda camimizin duvarına yeni mermer taşları vurulacak.”

Muhabir: Orhan Yalçın