Batman‘ın Sason ilçesinin Balbaşı, Çağlı, Heybeli ve Yıldız Köyleri ile Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki Hamzalı, Ayhanköy ve Kayahan Köyleri sınırlarında Zori Çayı üzerinde yapılmak istenen Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) için ikinci kez verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme [ÇED] olumlu’ raporunun iptal edilmesi için dava açılıyor.
Zori Vadisi
“MEZRALARIMIZ TAMAMEN SULAR ALTINDA KALACAK”
Bölge halkıyla birlikte HES yapımına karşı mücadele eden ekoloji aktivisti Hüseyin Akıl, bölgede yapılmak istenen HES projesiyle ilgili şöyle konuşmuştu:
“Mezralarımız tamamen sular altında kalacak. Bölgede verimli tarım arazilerinin olduğu yerler burası. Buranın geçim kaynağı hayvancılıktır. Tek bir mezrada bile beş tane çiftlik var. Köylülerin geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık alanları yok edilecek, HES’in devreye girmesiyle birlikte Muş-Diyarbakır yolu da sular altında kalacaktı. Projeyle yurttaşların toprağı da ikiye ayrılıyor. Köylüler kendi toprağına gitmek için kilometrelerce yol gitmek zorunda kalacak.”
Zori Çayı
Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, İptal davasının Diyarbakır Barosu Kent ve Çevre Komisyonu tarafından Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi’nde açılması bekleniyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2014’te Maya Enerji Üretim Şirketi tarafından Zori Vadisi’ne yapılması planlanan HES için “ÇED olumlu” kararı vermiş, Diyarbakır 3’üncü İdare Mahkemesi, projeye verilen ‘ÇED olumlu’ raporunu ‘hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı’ gerekçesiyle iptal etmişti.
Mevcut iptal kararının ardından aynı şirket, “Metin HES (Kayser Barajı), malzeme ocakları, kırma-eleme tesisi ve beton santrali projesi” adı altında 1,256 sayfalık yeni bir ÇED başvurusunda bulundu. Şirketin başvurusu sonrası “ÇED olumlu” kararı verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü “ÇED Olumlu” kararını 6 Eylül’de askıya çıkardı. (Haber Merkezi)