Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş tespit edilen markaları kamuoyuna açıklamaya devam ederken, geçtiğimiz günlerde bazı işletmeler tarafından sakatat karıştırıldığı iddiası ortalığı karıştırmıştı. Diyarbakır’da ayrıca bir işletmenin Adana kebap harcında sakatat ve kanatlı eti kullandığı ortaya çıkarken yine sosyal medya üzerinden satışı yapılan bir peynir firması dahil toplam 5 işyeri hile yapan firmalar arasında yer aldı. İşletmeciler bunun ustaların dikkatsizliği olduğunu dile getirirken, Mücadele’ye konuşan Diyarbakır Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, da hile yapan lokantalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

İşte Diyarbakır'da hile yapan firmalar listesi! İşte Diyarbakır'da hile yapan firmalar listesi!

Diyarbakır Lokantacilar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan

Diyarbakır’da hile yapan bazı lokantalar oldu, bu konu hakkında ne gibi tedbirler alınıyor? Sorusuna yanıt veren Başkan Elkaan şu ifadeleri kullandı:

“DİKKATSİZLİK VE DÜZENSİZLİK NEDENİYLE…”
“Diyarbakır’da bu konuyu kullandığı malzemeler anlamında hile anlamında algılamamak lazım. Derin bir mevzu. Bunun tartışmasını da Tarım İl Müdürlüğü ile de defalarca yaptık. Bir mekanda denetim yapıldığı zaman, o mekanda o üründe çıkan bindelik oran açıklandığı zaman daha net bir açıklama yapılır. Örnek olarak vermek gerekirse; et tezgâhında daha sonra temizlenmeden ciğeri doğranıp, tavuk eti, kıyma ve kuşbaşı terbiye edildiğinde bu ürünler birbirine karışır. Bu doğru bir uygulama değil. Binde bir binde beş yüz bir oran olsa bu suç teşkil ediyor. Öyle bir karışıklık ve algılama var. Ama ben iddia ediyorum Diyarbakır’ımızda hile katma anlamında çok da büyütülecek bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bu hile denilen olayın da sadece iş yerlerinde mutfakta bilmeden yapılan hatalar ve düzenlemeler yüzünden yapıldığını düşünüyorum. 

Diyarbakır’ı da etkileyecek büyük bir yarık var mı? Diyarbakır’ı da etkileyecek büyük bir yarık var mı?

“DİYARBAKIR İÇİN BÜYÜTÜLECEK BİR KONU DA YOK”
Biz bu hata ve düzenlemelerin önüne geçmek için çalışıyoruz. İşte biz bir dönem bu hatalar çok olduğu için esnafımıza şunu söyledik, ‘kendi kıymanızı kendi mutfağınızda üretin.’ Tarım İl Müdürlüğü ekipleri sürekli denetliyor. Ben her zaman bunu takdir ediyorum. Vali Bey’in nezdinde de takdir ediyorum. Denetlensin, bir sıkıntımız yok. Diyarbakır için büyütülecek bir konu da yok.”

Muhabir: Remziye ÇELİK