Tarih, kültür, turizm, medeniyet ve inanç açısından örnek şehir olduğu kadar, gastronomi noktasında da birçok şehri geride bırakıp onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, her geçen gün mutfağını zenginleştirmeye devam ediyor. Her sene milyonları aşan ziyaretçi sayısıyla büyümeyi sürdüren kadim şehir, mutfağında özellikle etli ve sulu yemeklerin ön planda olmasıyla misafirlere adeta ziyafet sunuyor. Bu ziyafet listesinde yer alan ve meşhur yemekler arasında bulunan “nardan aşı” yemeğinin tarifini haberimizin altına bırakacağız.
NARDAN AŞI NASIL YAPILIR?
Öncelikle köftesi için kuru soğan robottan geçirilip, derin bir yoğurma kabına kuru soğan, ince bulgur ve kıyma eklendikten sonra, damak tadına göre yeteri miktarda tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi de ilave edip iyice yoğurulur. Daha sonra yoğrulan harçtan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp avuçta yuvarlanır, tencereye sıvı yağ ile tereyağı eklenip kızdırılır. Ardından yemeklik doğranmış kuru soğan ilave edilip hafif kavurulduktan sonra, salça ilave edilip soğan ile birlikte karıştırarak kavurmaya devam edilir. Üzerine sıcak suyu da ilave edip bir süre kaynamaya bırakılır, fokurdayıp kaynamaya başlayınca nar ekşisi ve köfteleri eklenir, 15 dakika kadar piştikten sonra haşlanmış nohut ve ceviz ilave edilir. Damak tadına göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber eklenip 10-15 dakika daha pişirildikten sonra son olarak servis sırasında üzerine nar serpiştirilebilir.
İşte yemeğin adım adım tarifi;
1) Öncelikle köftesi için kuru soğanı robottan geçirin (kuru soğanın ince çekilmiş olması gerekiyor).
2) Derin bir yoğurma kabına kuru soğanı ince bulguru ve kıymayı ekleyin.
3) Damak tadınıza göre yeteri miktarda tuz karabiber ve kırmızı pul biberi de ilave edip iyice yoğurun.
4) Yoğurduğunuz harçtan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp avucunuzda yuvarlayın.
5) Tencereye sıvı yağı ve tereyağını ekleyip kızdırın.
6) Ardından yemeklik doğranmış kuru soğanı ilave edip hafif kavurun.
7) Daha sonra salçayı ilave edip soğan ile birlikte karıştırarak kavurmaya devam edin.
8) Üzerine sıcak suyu da ilave edip kaynamaya bırakın.
9) Fokurdayıp kaynamaya başlayınca nar ekşisi ve köfteleri ekleyin.
10) 15 dakika kadar piştikten sonra haşlanmış nohutu ve cevizi ilave edin.
11) Damak tadınıza göre tuz karabiber kırmızı pul biber ekleyip 10-15 dakika daha pişirin.
12) Servis sırasında üzerine nar serpiştirebilirsiniz afiyet olsun