SANCILI EĞİTİM - 1
SANCILI EĞİTİM - 1
İki bölümden oluşan “Sancılı Eğitim “ yazımın ilk bölümüyle sizlerle birlikteyim.
Türkiye’de eğitimin oturtulmaya çalışıldığı şu dönemlerde, eğitimi alan kişilerin güç ve zor anlar yaşadığını hepimiz biliyoruz.
Zamanın her anının değerli olduğu ve çocuklarımızın geleceği için oldukça fazla önem teşkil ettiğinin farkındayız.
Her insan, hem kendisinin hem de geleceğimiz olan çocuklarımızın geleceğini iyi hazırlamak ister. Bunun için elinden ne geliyorsa, çocuğu için esirgemez ve yapar. Bunun yolu da eğitim ve öğretimden geçer. Hem de iyi bir eğitim ve öğretim.
Her yerde olduğu gibi ülkemizde de eskiden yapılan yanlışlıklardan dolayı, eğitim sekteye vurmuş ve içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Toplumumuzdaki insanlar, teknolojiyi yakalamaya çalışırken aynı anda da, düzenli bir şekilde zamana ayak uydurmaya çalışırlar. Bu süreç ise oldukça sancılı geçer. Olumsuz durumlar, bazen de, geride kırıklıklar ve burukluklar bırakır. Yani hayatımızda olmazsa olmazlarda olan eğitimi alırken eksiklik alırız. Bırakılan bu eğitimdeki eksiklileri bizim bir şekilde tamamlamamız ve hayata uygulamamız gerekmektedir. Çünkü yarım ve eksik kalan, eğitim ve öğretim insan hayatında olumsuzlukları ve eksiklikleri beraberinde getirir.
Dünya üzerinde ve evrende bulunan her şey araştırma konusu olup, oturmuş bilgiler dahilinde ortaya çıkar. Yani akademik bilgilerle bu araştırmaları yaparız. Bu bilgileri elde etmek ise çaba ister, düzen ister. Yanlış alınan eğitimler, hayatımızda bize yanlış kararlar aldırır. Bu durum bizim yapacağımız iş ile ilgili yanlış yolu izlememize sebebiyet verir.
“Mantık aritmetiği bilinmeden yapılmaz.”
Hayatı öğrenmek belli deneyimler üzerine kuruludur. Yaşayarak ve öğrenerek elde ettiğimiz bilgiler bize hayat ışığı verir. Ne kadar öğrenirsek o kadar başarı elde ederiz.
Eğitimi, sadece eğitim ve öğretim kurumlarında almak yetmez. Bu tür kurumlardan aldığımız bilgileri hayata geçirmemiz gerekir. Böylece hayat yolunda iyi bir tecrübeye sahip olmasını da öğrenmiş oluruz.
Tecrübe; öğrenme, uygulama, deneme ve yanılma yoluyla öğrenilir. Biz hayatı iyi algılayamazsak bile, hayat bize kendini zorluklarla öğretiyor.