Diyarbakır’a bu sene sonbahar erken geldi. Peki, nereden mi anladık? Sadece havaların birden soğuması ile değil, givij yani alıç ile...
Diyarbakır Sur’da gezinirken, karşımıza acıkan bin bir tane tezgahın bininde de sonbaharın habercisi bölgede givij olarak bilinen alıç meyvelerine denk geldim. Zaten bu yıl Diyarbakır’da yaz yüzünü erken göstermiş, deyim yerindeyse pişmiştik. Ancak o pişmeli günler bitti ve yerini güzel serin havalara bıraktı. Mutluyuz bu durumdan…
Evet Sur’da denk geldiğim bir tezgahta çok güzel alıçlar gördüm. Gezinirken alıçlardan alayım da ben sonbaharı dibine kadar yaşayım dedim. Kaaracadağ’dan geldiğini beklediğim guvijler maalesef Malatya Hekimhan dağlarından gelmişti. Yerini tutmasa da bizim Karacadağ givij’lerinin yerini yine de bir kilo aldım ve dayanamadan bir ucundan tadına baktım. Tadı ekşimsi, tatlı güzeldi. Tabi bizim Karacadağ alıçları kadar olmasa da…
Kilosu da 100 liraymış. Alacağımı da biliyordu tabi esnaf. Fiyatı uygun gibi geldi. Eve giderken, bir yandan Diyarbakır’ın son sıcak havalarını demlerinin de yaşadığını bile bile sevindim. Kışın da yazı özlüyoruz ya…
Eve varmak üzereyken, yolda mahalledeki çocuklara denk geldim. Çocuklar da sonbaharın en güzel meyvesini yesinler diye onlara da avuç avuç givij verdim.
Bu arada söylemeden de edemeyeceğim; yolunuz Diyarbakır’a düşerse muhakkak alıç meyvesinin tadına bakın…