Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Mahsum Akboğa ve ailesinin mağduriyetini İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

5 MİLYON LİRALIK TAZMİNAT DAVASI

DW Türkçe'nin haberine göre, Çınar ilçesine bağlı Çukurbaşı köyünde 14 yıldır kayıp bir gencin cesedini arayan savcılık, Mahsum Akboğa ve ailesinin evinin altında cesedin olduğu iddialarıyla evi yıktı ancak cesede ulaşılmadı. Akboğa ailesi 10 aydır konteynırda yaşarken, idare aleyhine 5 milyon liralık tazminat davası açtı.

DİYARBAKIR VEKİLİ KONUYU MECLİS’E TAŞIDI

HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren’nın soru önergesinde şu ifadelere yer verildi: “Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

“AKBOĞA AİLESİ, 10 AYDIR EVSİZ YAŞAMAK ZORUNDA KALDI”

Vekili olduğum Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Çukurbaşı köyünde 14 yıldır kayıp bir gencin cesedini arayan savcılık, Mahsum Akboğa ve ailesinin evini iş makineleriyle yerle bir etmiştir.  Evin altında cesedin olduğu iddialarıyla ev yıkılmış, arama yapılmış ancak cesede ulaşılamamıştır. Aile fertleri gözaltına alınmış, ardından serbest bırakılmıştır. 3 küçük çocuklu Akboğa ailesi, 10 aydır evsiz yaşamak zorunda kaldı.

DOSYADA GİZLİLİK KARARI

Termal kamerayla arama yapılmasına rağmen ve başkaca herhangi bir delil olmamasına rağmen, evin etrafını sarmış yüzlerce asker ve iş makineleri evi yıkmıştır. Savcılık dosyasında ise gizlilik kararı alındığı için herhangi bir bilgi edinilemiyor. Aile kendilerine bir hayırsever tarafından verilmiş tek odalı bir konteynırda yaşıyor. Akboğa ailesinin zararları da karşılanmamış durumda.

Bu bağlamda,

1) Mahsum Akboğa’nın evinin yıkılması kararını kim almıştır?

2) Mahsum Akboğa’nın evinin yıkılma sebebi nedir?

3) Ailenin evi yıkıldıktan sonra zararlarının telafisi için herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

Diyarbakır'da belediye temizlik işçisi alacak: Son gün yarın Diyarbakır'da belediye temizlik işçisi alacak: Son gün yarın

4) Ailenin ikamet etmesi için yeni bir ev kendilerine neden verilmemiştir?

5) Bir ihbarla herkesin evi bir sabah iş makineleriyle yıkılabilir mi?

6) Mahsum Akboğa ve ailesi şimdi nerede yaşasın?

7) Mahsum Akboğa’nın evini yıkan sorumlular hakkında bir işlem başlatacak mısınız? (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi