Sigara ve İrade
Her insanın sahip olmaya çalıştığı bir iradesi vardır. Bu iradeyi doğru bir şekilde kontrol etmek, insanın kendisine aittir. Yeter ki, insan kendisine güvensin.
İnsan iradesi öyle büyük bir güçtür ki, kimi zaman irademiz bizi kontrol eder ve bizim kontrolümüzün dışına çıkar. Böylece bizler, irademize sahip çıkamaz duruma geliriz. Oysaki, bir insanın kendi iradesine sahip çıkması demek, kendisini kontrol altına alması demektir.
Bazen insanlara zarar veren alışkanlıklar, insanlarda bağımlılık yapar. Bu kötü alışkanlıklardan kaynaklanan bağımlılık ise, insanların sağlığına zarar verir ve insan sağlığını tehdit eder. İnsanı ölümle karşı karşıya getirebilmektedir. Bu kötü sonuç, insanları ve insanların kendi çevresinde olan akrabalarını, dostlarını, arkadaşlarını üzer ve tedirgin eder. Tabi ki bu, çok kötü bir sonuçtur.
Peki bağımlılık yapan bu alışkanlıklar nelerdir?
Sigara, alkol, uyuşturucu, sosyal medya bağımlılığı gibi pek çok kötü alışkanlıklar bu bağımlılıklar arasındadır.
Sigara kötü bağımlılıklardan bir tanesidir. Varlığı çok eskilere dayanan ve günümüze kadar gelmiş olan bu kötü alışkanlık, pek çok hastalığa sebep olmuş ve pek çok hayata son vermiştir.
Çok küçük yaşlarda bağımlılık yapan sigara, 1492 öncesi ABD’de yerlileri tedavi amaçlı ve dini amaçlı olarak kullanılmıştır. İlk başlarda tütünle başlamıştır. Yerli halk, büyü ve sihir gibi alanlarda kullanmaktaydı. Daha sonra ise CristofColomb’un Amerika’yı keşfetmesi ve ardından tütünün artık sigaraya dönüşmesi, tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır.
Kimi bilgilere göre sigara içmenin tarihi milattan önce 3 bin yıllarına kadar dayanmaktadır.
Ülkemize sigaranın girişi Osmanlı Devleti dönemine rastlar. Ülkemize 1601 yılında İngilizler tarafından getirilmiştir.
Bazı çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiği söylentisi, insanları sigaraya bağımlı kılar ve her yıl ülkemiz de dahil, dünyada binlerce insanın ölümüne neden olur. O dönemlerde sigaranın zararlı olduğu anlaşılır ve bunun üzerine fetvalar verilir. Yasaklanır, fakat bu durum çok da bir işe yaramaz, Çünkü sigara çoktan bağımlılık yapmıştır ve bu engellenemez bir hal almıştır.
Günümüzde ise, bilim adamlarının araştırmaları sonucunda, sigaranın vücudun pek çok yerini etkisi altına aldığı ve birçok hastalıklara neden olduğu açıklanmaktadır. İçerisinde binlerce mikrobun bulunduğu ve insanı ölümle tehdit ettiği bilinmektedir. Sigara paketlerinin üzerinde sigara öldürür yazısı yazsa da, insanlarda bağımlılık yaptığı için ne yazık ki bu yazıyı görmezden gelerek yine de içerler.
İradeye sahip olduğumuz zaman ve irademizi kendimiz yönettiğimiz zaman sigarayı bırakmayı da başarabiliriz. Nasıl ki bazı kişiler belli günlerde sigara içmiyor ise, ömür boyu da sigara içmeyebilirler.
Sigaranın bizi esir almasına İzin vermeyelim ve kendimize güvenelim. Biz, sigara gibi kötü alışkanlıkların esiri, değiliz.