SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ DENGESİ

 

Sivil toplum kuruluşları bir ülke içinde yaşayan toplumları, istenen tarafa yönlendirmede, en etken faktörlerden biridir.

     Bilindiği gibi ülkemizde pek çok sivil toplum kuruluşu vardır. Bunların pek çoğu tabelada kalmakla birlikte, pek çoğu da kuruluş amaçlarını başarıyla gerçekleştirir. Her kurulan sivil toplum kuruluşu, kendi amaçlarına uygun hareket ettiği takdirde, topluma faydalı ve insanlığı ileriye götüren bir unsur olur. İrili ufaklı köy dernekleri bile, köylerinin gelişmesi için büyük çaba göstermektedir.  Her yapılan başarı ülkemizin gelişmesini ve ileriye gitmesinde yardımcı olur.

     Örnek verecek olursak, küçük bir köye yapılan köy konağı, köye gelen misafirlerin karşılanmasında büyük rol oynar. Köylerde yatacak yerleri olmayanlar, köy konağını kullanarak, bu yapıdan faydalanmış olur ve o bölgeye gelir getirir. Yerli turistlerin ağırlanmasına olanak hazırlar. Köylerimiz ve kentlerimiz kalkınır.

     Bir de bunu aksi yönde gelişen dernekler bulunmaktadır. Yapısını şiddetten alan dernekler. Toplum düzenini düzelteceğim edasıyla insanlara yaklaşan ve insanları kandıran derneklerden bahsediyorum. Bir çoğunun amacı belli. Ülke bütünlüğünü tehdit edip topum düzenini bozmaktır.  Hatta bu dernekler  tehlikeli örgüt haline gelerek, çok önemli kaynaklarımıza sızarlar ve bu kaynakları kendi lehlerine kullanırlar. Ülkemiz için büyük tehlike arz eden bu derneklerin kimi de dışa bağımlı ve ülke dışından beslenmektedir.

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri resmî kurumların dışında kalarak hareket ederler. Yine resmi kurumların dışında hareket ederek kendine özgü, bağımsız olarak çalışmakta ve kendi üyelerine bu şekilde destek vermektedirler. Bu kurumların kuruluş amaçları  genelliklepolitik, sosyal, kültürel, hukukî ve çevresel alanlarda olup bu alanlardalobi çalışmaları yaparlar.Üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kendi kapsamları içerisine aldıkları kişileri, ikna ve eylemlerle,  kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlar veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Bu kuruluşlar içinde çok iyi çalışıp da ülkeye katkıları çok olan dernekler, sendikalar ve vakıflar bulunur. Vakıf ve dernekler yaptıkları çalışmalar ile topluma yararlı bir hizmet geliştirmeye çalışırlar ve bunu için oldukça büyük çaba sarf ederler. Bu kurulmuş yasal topluluklardır ve yaptıkları çalışmalar ile herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

     Vakıf, dernek ve ya sendikalar aynı zamanda halkı doğru yöne yönlendirmede de yardımcı olurlar. Kişi haklarını savunmada, kimi dernek vakıf ve sendikalar öncülük eder. Özellikler yapılan sendikal hareketler, toplum üzerinde büyük etkiye sahiptir. İşçi, memur ve ya emekli vatandaşların haklarını savunurken, üyelerinden aldıkları güçle hareket ederler.

     Biz toplum olarak doğru bir şekilde bir araya gelirsek, hem kendimize, hem toplumumuza hem de ülkemize faydalı birer sivil toplum kuruluşu olarak amacımıza ulaşırız.