Gelen Gideni aratır duruma gelen Tarım Bakanlığı; son yıllarda gömlek değiştirir gibi Bakan değiştirmektedir.
Mevcut Hükümet Politikaları ile kısa vadede Bakan değişiklikleri birçok alanda olduğu gibi Tarımda da ciddi kayıplara sebep olmaktadır.
Kısa vadeli Bakan değişiklikleri, Uzun vadeli Üretimi ve Üretimde Sürdürülebilirliği de sekteye uğratmaktadır.
Buna en bariz örneği de; İşletme mezunu Tarım Bakanı öncülüğünde Pamuk Üretiminin hangi aşamalardan geçtiğini ve ne kadar girdi maliyetleri ile Üretildiğinin hesabını yapmadan oturdukları koltuktan fiyat belirleme de görebiliriz.
Taşeron değil Üretici Olalım;
Hammaddesi Pamuk olan Tekstil ve konfeksiyon Üretiminde önemli bir yere sahip Türkiye, Pamuk Üretiminde gerileme yapması ve Üretiminin desteklenmemesi kitlesel iş koluna sahip Tekstil ve konfeksiyon sektörünü de beraberinde sekteye uğratacak ve ithalat ile Ülke bu önemli sektörün işçisi statüsünde olacaktır.
Pamuk Üretimi;
Çin, Hindistan, ABD, Brezilya ve Avustralya'dan sonra Dünya Pamuk Üretiminde 6.sırada yer alan Türkiye'nin Pamuk Üretimi ve durumu incelendiğinde Pamuk bilançosundaki olumsuzluklar nedeniyle gerileme eğilmine giren Pamuk Üretim alanları; 2019/20 sezonundan 2022/23 sezonuna kadar geçen dört sezon Pamuk Üretiminde gerileme ve düzensiz Üretim miktarı öngörebiliriz.
2019/20; 590 bin Hektar.
2020/21; 359 bin Hektar.
2021/22; 432 bin Hektar.
2022/23; 550 bin Hektar.
Pamukta Fiyat İstikrarsızlığı;
Ülke Tarımında önemli bir yere sahip ve Üreticisi tarafından beyaz altın olarak nitelendirilen Pamuk Fiyat istikrarsızlığı ile Üreticisinde karamsarlığa sebep olmaktadır.
Geçen sezon ( 2021/22 sezonu ) Pamuk Fiyatı; 21 TL/ 1 kg olarak belirlenmiş iken, Bu sezon ( 2022/23 sezonu ) Artan girdi maliyetleri hesaba katmadan Üretmeyin dercesine Fiyat düşüşü yapılarak; 18.50 TL/ 1 kg olarak belirlenmiştir.