Girdi Maliyetlerinin hesabı yapılmadan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıkladığı hububat birim fiyatları Çiftçileri zarara uğrattı.

Yapılan açıklamada birim fiyatlarının düşük olmasının yanı sıra hububat ihracatı da durdurularak Çiftçileri tamamen stok piyasasına ve TMO'nun birim fiyatına maruz bıraktılar.

Çiftçi, Üretim masraflarının borçları için piyasa değerinin altında verilen fiyatlar ile hububatını satmak zorunda kaldı.

Bu durumun elbette ki temel sebeplerinden biri Devletin resmi kurumu TMO'nun verdiği fiyat ve ihracatı durdurma kararından kaynaklanmaktadır.

Bunu fırsata çeviren Para sahibi tüccarlar piyasa değerinin altında hububat alımını gerçekleştirilerek stoklamakta ve ihracat kapılarının açılmasını bekleyip piyasa değerinin üstünde satmak düşüncesindedirler.

Hububatta İhracat kapılarının açılması ile beraber mevcut stokçuluk yatırımı ve düşüncesi yine kazanacaktır.

Hasattan sonra Çiftçinin elinden çıkartılan hububat ve hububat ekiminde ihtiyaç duyulan Gübre ve yakıtta yüksek oranda artışlar her sene tekrarlanan kültürel uygulama halini aldı.

Ülke gıda tedariğinin en fazla karşılandığı hububat üretiminde sistematik yanlışlar yarınlara mağduriyet oluşturacak boyutlara ulaştı.

Üreticinin zarar ettiği tüketicinin pahalıya tükettiği ve stokçunun kazandığı tarım piyasası dünden bugüne hep varlığını sürdürmüştür.

Yarınlarda bu mağduriyetlerin sürdürülmemesi için ekim ve tarımsal pazarlama modeli değiştirilmeli, Çiftçinin ve tüketicinin kazandığı alım garantili Ekim modeli oluşturulmalıdır.