Mücadele Gazetesi’nin 22 Temmuz 1974 tarihli manşetinde Kıbrıs Barış Harekatı yer alırken Diyarbakır’ın orduya olan desteği de dikkatleri çekmiştir. İşte arşiv haberi:

“Türk Ordusu Kıbrıs’ta

Diyarbakır’ın bu sorunu 50 yıldır başa bela! Diyarbakır’ın bu sorunu 50 yıldır başa bela!

Kıbrıs’a çıkarma yapıldığını öğrenen halk sokaklara döküldü

Kıbrıs’a önceki gün gece yarısı yapılan indirme ve çıkarma hareketi Güneydoğu’da sabah yedide radyodan öğrenilmiştir.

Bir anda en ücra köye kadar yayılan haber büyük sevinç yaratmış, çıkarmayı çoktan bekleyen halk sokaklara dökülerek Türk Ordusuna sevgi gösterilerinde bulunmuşlardır. Halk bu arada radyolarının başından ayrılmayarak savaş ile ilgili haberleri izlemeye başlamıştır. TRT muhabirlerinin verdikleri haberlere göre, Kıbrıs çıkartması bölgede bayram havası yaratmıştır. Bu arada binlerce kişi Kıbrıs’a gönüllü gidebilmek için askerlik şubelerine başvurmaya başlamışlardır. Gelen haberlere göre, bölgede en az yüz bin kişi Kıbrıs’a gönüllü gitmek istemektedir. Ayrıca çeşitli kuruluşların savaşa yardımcı olmak için bağış kampanyaları açmaları beklenmektedir.

Çıkarma haberi bayram sevinci yarattığı Diyarbakır’da dükkanlara bayraklar çekilmiş, toplanan halk ordumuz lehinde gösteriler yapmıştır. Ayrıca esnaf ve tüccar kuruluşları yönetim kurumlarını olağanüstü toplantıya çağırmışlardır. Kan Bankası yetkilileri Diyarbakır Kan Bankasının elinde yirmi bin kişiye yetecek kan bulunduğunu söylemişlerdir. Siirt’te otobüs firmaları bütün araçlarını ordunun emrine vermişlerdir. Bu arada yarın bir miting yapmak üzere gençler arasında görüşmeler başlamıştır.

Bütün bölgede halk adeta bayram havasına bürünmüştür. Sokaklara dökülen halk nümayişler yaparak Kıbrıs’a gönderilmelerini istemektedir. Bu arada İstanbul, Ankara ve Diyarbakır uçak seferleri iptal edilmiştir.”

İşte haberin görüntüsü:

Muhabir: Onurcan GÜLER