Mücadele’nin 5 Mart 1964 tarihli arşiv haberine göre Almanya’dan 500 işçi alımı için Türkiye’ye gelinmiş. İşte haber:

“500 işçi seçmek için Almanya’dan geldi

Almanya’daki Esseher Sneinkohlen Bergverkeadlı maden şirketinin personle direktörü olan Heinz Lackmannyeniden bir grup maden işçisi almak üzere şehrimize gelmiştir.

İş ve İşçi Bulma Kurumundaki Alman İrtibat Bürosuna giden Lackman şehrimizden maden işçisi olarak Almanya’ya gitmek isteyenlerin seçiminde bulunmuş ve şunları söylemiştir:

“Maden ocaklarımızda 1500 Türk işçisi çalışmaktadır. Bunların çalışmalarından son derece memnunuz. Türk işçileri iş saatlerinin dışında birbirleri ile kavga ediyor ve birbirlerine bıçak çekiyorlar. Bu şekilde hareket eden işçilere müessesemizde çalışma imkanı verilmeyecektir. Bu defa 500 Türk işçisi daha almak üzere gelmiş bulunuyorum.

Essen’deki maden ocaklarında çalışan Türk işçilerine her çeşit sosyal hak ve imkanların tanındığını da sözlerine ekleyen personel direktörü, işçileriniz için yeni lojmanlar yapılmıştır. Onlar için Türk yemeği de yapılmaktadır demiştir. Gene Lackman’ın belirttiğine göre bir süre önce madenci olarak yetiştirilmek üzere Essen’e götürülen çırak çocuklar bu ay içinde bir ay izinle yurda geleceklerdir.”

Diyarbakır'ın bu ilçesi adını çeşmeden alıyor! İşte tarihi Diyarbakır'ın bu ilçesi adını çeşmeden alıyor! İşte tarihi

İşte arşiv haberi:

Muhabir: Onurcan GÜLER