Diyarbakır’ın köylerine ilk televizyon ne zaman geldi? Diyarbakır’ın köylerine ilk televizyon ne zaman geldi?

Mücadele Gazetesi olarak siz değerli okuyucularımıza Diyarbakır’ın eski tarihi arşivlerini sunmaya devam ediyoruz. 12 bin yıllık tarihiyle 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır eski tarihiyle günümüze ışık tutuyor. Diyarbakır’da 113 yıl önce çekilmiş eski arşiv görüntünün renklendirilmiş, restore edilmiş halini siz değerli okurlarımıza sunduk.

Saint George Kilisesi

Saint George Kilisesi

Facebook’ta Murat Kırık adında bir kullanıcı Saint George Kilisesi ya da diğer adıyla Kara Papaz Kilisesi’nin 1911 yılında çekilmiş görüntüsünü renklendirerek hesabından paylaştı. 

İşte sizi duygulandıracak 1911 yılında çekilmiş fotoğrafın renklendirilmiş hali…

KİLİSENİN TARİHİ
Saint George Kilisesi ya da Kara Papaz Kilisesi, Diyarbakır'da yer alan bir kilisedir. İç Kale'nin kuzeydoğu köşesinde, İç Kale'nin Dicle'ye bakan yüksek kayalıkları üzerinde yer almakta böylece Sur içinde yer almayan tek kilise özelliğini taşımaktadır. Kilisenin yapım tarihine ait kesin bilgi olmasa da MS 3. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Çok tanrılı dinlere ait bir tapınak olduğu varsayılan Saint George Kilisesi, Roma döneminde de ateş tapınağı olarak kullanılmış olma ihtimali vardır. Artuklular döneminde ise sarayın hamamı olarak kullanılmıştır. Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek sanat galerisi olarak işlevlendirilmiştir.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremden etkilenmiş, hafif dökülmeler oluşmuştur. Depremden etkilenen kilisenin güçlendirme çalışmaları devam ediyor. 2024 Temmuz ayında ise yeniden ziyaretçilerine açılacağı biliniyor.

Muhabir: Abdullah AKYOL