Mücadele Gazetesi’nin 24 Temmuz 1974 tarihli haberine göre, Diyarbakır’ın Lice ilçesinden vatandaşlar Kıbrıs Barış Harekatı’na gönüllü olarak katılmak istemişler. İşte arşiv haberi:

“Lice’liler Kıbrıs’a Gitmek için Müsaade istedi

Kıbrıs’ta Anayasal düzeni zorla değiştirerek yerine kukla bir yönetim kurmak isteyen Yunanlılara karşı girişilen Barış Harekatı ile ilgili olarak Kıbrıs’a gönüllü gitmek için adeta yarışılırken önce ki gün Lice’de halk müsaade verildiği takdirde toplu halde Kıbrıs’a gideceklerini belirtmişlerdir.

1974 Kıbrıs Çıkartması Diyarbakır’da Sevinçle Karşılanmış! (2)

Alınan bilgilere göre bir gurup genç ada halkının bağımsızlığı için Kıbrıs’a giderek Beş Parmak dağlarında

EOKA örgütüne karşı çete savaşı yapmaya hazır olduklarını ifade etmişlerdir.

Öte yandan alınan bilgilere göre İstanbul Ankara'da okuyan Liceli Yüksek Öğrenim Öğrencileri Başbakan Bülent Ecevit'e 230 imzalı bir mektup göndermiş Faşist Yunan Cuntasının giriştiği cenosit yöntemine karşı hükümetin tutumunu takdir ettiklerini belirtmiş her an Kıbrıs'ta savaşmaya ha zır olduklarını açıklamışlardır.

Diyarbakır, Hakkari ve Yozgat’tan Valiler ABD’ye gitmiş! Diyarbakır, Hakkari ve Yozgat’tan Valiler ABD’ye gitmiş!

Yunanistan’ın desteğiyle darbecilerin giriştiği gayri meşru hare keti önlemek ve yıkılan Anayasal düzeni tekrar sağlamak amacıyla Türk silahlı kuvvetlerinin Kıbrıs’a yaptığı çıkarma ve indirme hare keti başarıyla devam e derken B. Milletler konuyu konuşmak üzere önceki gün olağan üstü toplanarak durumu görüşmüş ve ateş kes kararını almıştır.

Güvenlik konseyinin almış olduğu Ateş kes kararını Yunanistan ka- bul ettiğini daha evvel bildirmiş Türk hükümeti de kararı büyük bir titizlikle inceledikten sonra ateş kesi kabul ettiğini önceki gün saat 10 da açıklayan Başbakan Bülent Ecevit «Türk Silahlı kuvvetlerinin Kıbrıs’ta yıkılan insancıl ve Anayasal düzeni tekrar sağlamak amacıyla giriştiği başarılı ve barışçı hareketiyle yepyeni bir Kıbrıs doğmuştur. Bugün Türkiye’nin dünyada iki gün önceki den ayrı bir yeri vardır demiştir.

Türk ve Yunan hükümetlerince kabul edilen ateş kes dün resmen yürürlüğe girmiştir.”

İşte arşiv haber:

Muhabir: Onurcan GÜLER