Tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanan Diyarbakır’ın Sur ilçesi, özellikle tarih ve seyahat severlerin ilgi odağı haline geldi.

Diyarbakir On Gozlu Kopru Uoaq

Kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler öncelik olarak Sur ilçesini gezerken, burada geçmişe dönük yapılara bakarak hatıra kareleri görüntülüyor. Diyarbakır’ın Sur ilçesi turizmin merkezi haline gelirken, “Diyarbakır’ın Sur ilçesinde gezilecek yerler” sorusu ise arama motorlarında en çok merak edilenler arasında yerini aldı.

Mücadele Gazetesi sizler için Diyarbakır’ın Sur ilçesinde gezilecek yerleri sıraladı. İşte, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde gezilecek yerler;

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Ahmed Arif, Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Gökalp müze evleri; Ali Paşa, Aynalı Minare, Behram Paşa, Fatih Paşa (Kurşunlu), Melik Ahnet Paşa, Safa Parlı, Nasuh Paşa, Hz. Ömer, Nebi, Şeyh Mutahhar, Hz. Süleyman ve beşinci Harem-i Şerif olarak bilinen Ulu camileri; Meryem Ana, Saint George, Mar Petyun, Ermeni Protestan, Ermeni Katolik, Surp Giragos kiliseleri; Gazi, Erdebil, Kuşdili köşkleri; Deliler (Kervansaray), Hasan Paşa, Sülüklü hanları,; Dört Ayaklı Minare, İç Kale, On Gözlü Köprü, Cemil Paşa Konağı ve Kadılar Hamamı gibi tarihi yerler gezilecek yerler arasındadır.

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi

Silvan, Ermenistan Krallığı'nın başkenti miydi? Büyük Dikran kimdir? Silvan, Ermenistan Krallığı'nın başkenti miydi? Büyük Dikran kimdir?

DİYARBAKIR’IN SUR İLÇESİ’NİN TARİHİ
Diyarbakır'ın en eski yerleşim yerinde bulunan Sur ilçesi adını, etrafını çevreleyen Diyarbakır surlarından almıştır. Yapılan arkeolojik kazılar Dünyadaki en eski yerleşim alanlarının bu bölgede olduğunu göstermiştir. 30'a yakın uygarlık ise tarihi ilçede hüküm sürmüştür.

Muhabir: Devrim AKTÜRK