Diyarbakır’ın nüfusunun 200 bin civarında olduğu bir dönem, kahve ve kıraathane sayıları da 300 kadarmış. İşte Mücadele’nin 14 Ocak 1975 tarihli arşiv haberi:

Diyarbakır Malabadi Köprüsü aşıkları kavuşturamadı Diyarbakır Malabadi Köprüsü aşıkları kavuşturamadı

“Diyarbakır’da 300 Kıraathane ve Kahve Var

200 bin nüfuslu Güneydoğu Anadolu’nun merkezi kenti Diyarbakır’da 300’den fazla kıraathane ve kahve bulunduğu gazetemiz araştırma servisinin yaptığı bir incelemede saptanmıştır.

Gazetemiz araştırma servisinin yaptığı incelemeye göre gizli işsizliğin çığ gibi büyüdüğü Diyarbakır il merkezinde 300 kıraathane ve kahve bulunmaktadır. Diyarbakır’daki bütün kahvelerin işsiz güçsüz ve öğrenciler tarafından dolup taştığı yapılan inceleme sonucu tespit edilmiştir.

Diyarbakır’daki kahve ve kıraathane çokluğunu yetkili mercilerde işsizlikle bağdaştırmış, kahvelere olan rağbetin işsiz oranının fazlalığından olduğunu açıklamışlardır. Öte yandan Diyarbakır’daki kıraathane ve kahvelerin belediye yetkilileri tarafından sık sık kontrol edilmediği çoğunun sağlığa aykırı bulunduğu öğrenilmiştir. Havalandırma tertibatının çoğunluğunda bulunmadığı kahvelerde kirli kağıtlarla oyun oynandığı sigara dumanlarının teneffüsü büyük ölçüde daralttığı yapılan inceleme sonucu tespit edilmiştir Okul yakınlarından bulunan kahvehane ve kıraathanelerde öğrencilerin boş vakitlerini öldürmesi de veliler tarafından genel bir şikayet konusu olmuştur. Veliler okul yetkililerinden ve emniyetten öğrencilerin kahvehane ve kıraathanelerde vakit geçirmeleri için gerekli tedbirlerin alınmasını istemişlerdir.”

İşte arşiv haberi:

Muhabir: Onurcan GÜLER