Fabrika ve istihdam açısından gerilerde kalan Güneydoğu Anadolu illeri ve Diyarbakır için Mücadele’nin 29 Ağustos 1974 tarihli arşiv haberinde:

Diyarbakır'da 1933 yılından 1973 yılına kadar geçen 40 yıllık dönem içinde sadece iki fabrika açıldığı saptanmıştır.

1977 Diyarbakır seçimlerini kazanan partiler! 1977 Diyarbakır seçimlerini kazanan partiler!

Alınan bilgilere göre, Diyarbakır'da ilk defa 1933 yılında Sümerbank Şayak Fabrikası kurulmuş, bu fabrikayı 1954 yılında kurulan Tekel İçki Fabrikası takip etmiştir. Atatürk'ün emri ile Diyarbakır'da kurulan Sümerbank Şayak Fabrikasından sonra sadece Tekel İçki Fabrikası kurulmuş başka bir fabrika açılmamıştır. Ancak son üç yıl içinde Diyarbakır'da bazı küçük fabrikaların temeli atılmış olsa da bu güne kadar hiç birisi hizmete girememiştir.

1954 yılında kurulduktan sonra her geçen gün biraz daha şehrin kalkınma bölgesine giren Tekel İçki Fabrikası'nın şehir dışına nakli yıllar önce düşünülmüş nihayet bu düşünüş kararlaştırılarak İçki Fabrikası’nın çıkantaş mevkiine nakli uygun görülmüş nakil için gerekli inşaata başlanmıştır.
1972 yılında Diyarbakır Elazığ Karayolu üzerinde inşaatına başlanan Sümerbank Diyarbakır Pamuk İpliği Fabrikası yapımı müteahhit Sümerbank Genel Müdürlüğü arasındaki anlaşmazlık yüzünden durmuştur. Yakında yeniden ihalesi yapılacak olan fabrikanın önümüzdeki yıllarda hizmete gireceği belirtilmektedir. Diyarbakır'da bir süre önce yapımına başlanan Süt ve Tereyağı Fabrikası ile Yem Fabrikasınında yakında hizmete gireceği bildirilmektedir. Saatte 5 ton yem üretecek fabrikanın Diyarbakır'ın ekonomik kalkınmasında büyük rol oynayacağı duyurulmuştur. Süt ve Tereyağı Fabrikasının hizmete girmesi ile süt, tereyağı, peynir gibi gıda maddeleri büyük ölçüde değerlendirilmiş olacaktır. Diyarbakır'da bir tohum ürünleri araştırma ve dağıtım merkezinin de kurulacağını belirten yetkililer, kurulacak fabrikaların Diyarbakır'da ki işsizliği kısmen de olsa gidereceğini belirtmişlerdir…”

İşte haber:

Muhabir: Onurcan GÜLER