Diyarbakır gecekonduları konut ihtiyacını artırmış! Diyarbakır gecekonduları konut ihtiyacını artırmış!

Mücadele Gazetesi olarak siz değerli okurlarımızı Kurban Bayramı’nda da geçmişe götüreceğiz. Bu yazımız eskiden yaşlı amcalarımızın ve teyzelerimizin dondurma ve Eskimo sattıkları ile ilgili olacak. 

BİR SES “DONDURMA VE ESKİMO”
Küçükken hatırlar mısınız o zamanlar telefon, tablet yoktu. Çocukluğumuzda doyasıya oyun oynardık. Sabahın ilk ışıklarında kalkar elimizi yüzümüzü yıkayıp kahvaltımızı ayaküstü yapar hemen kendimizi dışarı atıverirdik. Bütün arkadaşlarımız toplanırdı o zamanın en güzel oyunlarını oynardık. Ne kadar zor yaşam koşulları olsa da kendimizi eğlendirmeyi de bilirdik. Oyun oynarken arka taraflardan hep bir ses yükselirdi. Hasan amca ile Nurşen teyze Dondurmaaaaa, eskimoooooo diye bağırırdı. Çocuklarda o sesleri duyup büyük bir heyecanla dondurmacı amca ile teyzenin yanına koşuverirdi. Parası olanlar alıyordu olmayanlar ise arkadaşlarıyla dondurmasını paylaşırdı. O zamanlar arkadaşlıklar dostluklar daha samimiydi. Çocuklar dondurma ve Eskimoyu en çok bayramlarda alırdı. Şimdiki çocuklar ise daha şanslı istediği vakitte dondurma alabiliyor. Ama eski dondurma ve eskimoların tadını hiçbir zaman bilmeyecekler. Bayramlarda panayırlar düzenlenirdi. Dondurmasını alan çocuklar panayırlarda da ellerinde dondurma ile salıncak ve dönme dolaplara binerdi. Doyasıya eğlendikten sonra günün yorgunluğunu evde uyuyarak geçirirdiler.

YILLARCA ÇOCUKLARA KÜÇÜK TEZGAHINDA DONDURMA SATTI
Çekilen fotoğraftaki dondurma ve eskimo satan ismi öğrenilemeyen abi yıllarca çocuklara küçük tezgahında satış yaptı. 2010 yılında Sur ilçesinde çekildiği söylenilen fotoğraftaki amcanın ise hayatta olup olmadığı bilinmiyor.

Muhabir: Abdullah AKYOL