Diyarbakır il sınırları içerisinde toplamda 15 tane köprü bulunmaktadır. Bunların içinde en çok bilinen ve her sene binlerce ziyaretçiyi ağırlayan tarihi On Gözlü Köprü’nün özellikleri ise şunlardır; On Gözlü Köprü, adını üzerinde bulunan on kemer gözünden almanın yanı sıra, 1065 yılında Mervaniler döneminde inşa edilmiş ve 178 metre uzunluk, 5.6 metre genişliğindedir. Yapımında kullanılan siyah bazalt taşları, Diyarbakır'ın volkanik geçmişini ve mimari geleneğini de ayrıca gözler önüne seriyor.

Malabadiköprüsü (3)

YOLCULARIN BATMAN ÇAYI'NI AŞMALARI İÇİN YAPILDIĞI SÖYLENİYOR
İkinci sırada yerini alan tarihi köprü ise Eski Diyarbakır-Bitlis Kervan Yolu üzerinde inşa edilen Malabadi Köprüsü öne çıkıyor. Tarihi köprünün uzunluğu 281,67 metre, genişliği 7,15 metre, yüksekliği ise kilit taşına kadar 24.50 metredir. Ayrıca köprünün ana göz kemer açıklığı da 40,80 metre olduğu biliniyor. Eski Diyarbakır-Bitlis Kervan Yolu üzerinde inşa edilen Malabadi Köprüsü, bu güzergâhta seyahat eden yolcuların Batman Çayı'nı aşmaları için yapıldığı söyleniyor.

Diyarbakır mı, Diyarbekir mi? Bakır diyarında değişim bir telgrafla başladı Diyarbakır mı, Diyarbekir mi? Bakır diyarında değişim bir telgrafla başladı

Kalemdan Köprüsü Di̇yarbakir

SİNEK ÇAYI ÜZERİNE KURULAN BİR KÖPRÜ: HABURMAN
Çermik Köprüsü olarak da bilinen tarihi Haburman Köprüsü, Diyarbakır'ın Çermik ilçesinin batısında bulunan ve Sinek Çayı üzerine kurulan bir köprüdür. Üzerinde yer alan kitabeye göre, 1179 yılında Artuklular döneminde Necmeddin Alpi ibn Timurtaş'ın kızı Zübeyde Hatun tarafından yaptırılmıştır. Yapının ana malzemesi olarak kalker taş hâkim olduğu ve yanlara eğimle inen, ortadaki büyük ana kemer ile her iki yanındaki birer boşaltma gözünden oluşan yapı, üç gözlü bir köprüdür ve köprünün yanlarında korkuluklar bulunmuyor. 106 metre uzunluğunda ve tabliye genişliği 4,90 metre olan köprünün doğu kanadındaki ilk gözü 5,30 metre açıklığında olup büyük kemer gözünün açıklığı 19 metre, batı kanadındaki gözü ise 7 metredir. Tarih boyunca çeşitli tamirler gören köprünün son esaslı onarımı 1927 yılında Çermik Kaymakamı Hikmet Bey ile Belediye Başkanı Rıfat Bey tarafından yaptırıldığı biliniyor.

Diyarbakır il sınırları içerisinde bulunan köprülerin isimleri şu şekilde:

  1. On Gözlü Köprü, 
  2. Malabadi Köprüsü
  3. Haburman Köprü
  4. Sinek I Köprüsü
  5. Sinek II Köprüsü
  6. Kara Köprü
  7. Halilviran Köprüsü
  8. Ambar Çayı Köprüsü
  9. Devegeçidi Köprüsü
  10. Sancak Köprüsü
  11. Çüngüş Köprüsü
  12. Kalemdan Köprüsü,
  13. Hoşan Deresi Köprüsü
  14. Atak Köprüsü
  15. İskele Köprüsü
Muhabir: Abdullah ÇAKIL