Diyarbakır mutfağı; Mezopotamya ve Anadolu  geçiş bölgesinde bulunan bir şehir olması sebebiyle dikkat çekici. Bugüne dek birçok farklı medeniyetin egemenliği altına giren Diyarbakır’da farklı lezzetler ve diğer kültürlerin mutfaklarından izler görülüyor. Özellikle et yemeğinin ağırlıkta olduğu Diyarbakır’da ne yenir sorusu da kenti ziyarete gelen her ziyaretçinin sorduğu sorudur. Peki, Diyarbakır'da ne yenir? Diyarbakır neyi ile meşhur? İşte dönmeden mutlaka tatmanız gereken başlıca Diyarbakır başlıca lezzetleri.

Ciğer Diyarbakır

1) Ciğer Kebabı
Adana ve Urfa başta olmak üzere bölgede en çok tercihlerin başında gelen tescilli lezzet ciğer, son dönemlerde ilginin arttığı bir lezzet olarak karşımıza çıkıyor. Diyarbakır’a yolunuz düştüğünde mutlaka denemeniz gereken bu eşsiz tat, özellikle sabah kahvaltılarında bile tüketilen bir gelenek haline gelmiş durumda. özellikle ocak başında yenilen ciğer, kentte de en sevilen yemek olsa da son zamanlarda tepki çeken fahiş fiyatlar nedeniyle özellikle yerel halk için adeta bir lüks haline geldi.

Diyarbakır Kaburga Dolması

Ağalara kölelik yaptı: Ünü dünyaya yayılan Diyarbakırlı halk ozanı Ali İhsanî kimdir? Ağalara kölelik yaptı: Ünü dünyaya yayılan Diyarbakırlı halk ozanı Ali İhsanî kimdir?

2) Kaburga Dolması
Diyarbakır'ın sembol yemeği olan tescilli Kaburga Dolması, Osmanlı mutfağının da vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Diyarbakır’ın yöresel yemeği olan Kaburga dolması, kuzu kaburgasının iç pilav ve çeşitli baharatlarla doldurulup fırınlanması yöntemiyle hazırlanır. İç malzemesinde kuş üzümü, kuzu ciğeri, soğan, çam fıstığı, tereyağı, pirinç, su, yenibahar, karabiber, salça, tuz bulunmaktadır.

Diyarbakır’ın Tescil Almış En Ünlü Yemeği Meftune Tarifi Nedir Meftune Nasıl Yapılır

3) Meftune
Diyarbakır’a dair en önemli lezzetlerin başında meftune geliyor. Yöre halkının evine misafir olduğunuzda ya da restoranlara gittiğinizde karşılaşabileceğiniz ilk yemeklerden biridir meftune. Etli yemekler kategorisinde yer alan meftune, baharat ve soslarla lezzetlendiriliyor. Bu yemeğin en önemli özelliği ise yapımı esnasında kullanılan sumak. Bu sayede hafif ekşi ve acı bir tada sahip oluyor. Özel baharat ve soslar ya da diğer ana yemekler ile bir arada servis edilen meftune, özellikle akşam saatlerinde tüketiliyor. Yoğun bir lezzet ve yüksek proteine sahip olan meftune, doyurucu olmasıyla da öne çıkıyor.

4) Kibe Mumbar
Diyarbakır mutfağının geleneksel yemeklerinden biri olan Kibe Mumbar, kuzu işkembe ve mumbarın doldurulup pişirilmesiyle hazırlanır. Yemekte, kuzu eti, sadeyağ, Karacadağ pirinci, kuru soğan, biber salçası, pul biber, karabiber ve kuru nane kullanılır. Kullanılan işkembe ve mumbar, 1 yaşındaki kuzulardan elde edilir. “Kibe” terimi, kuzunun dört bölümlü midesinin ince olan kısımlarının kesilerek bohça şeklinde dikilip doldurulması ve tamamen kapatılarak pişirilmesine verilen isimdir. Ustalık gerektiren bu yemek, Diyarbakır sofralarında özel bir yere sahiptir.

4) Pıçık (Hıllorik)
Piçik olarak da bilinen bu yemek aslında bir çeşit mantıdır. Boyut olarak da, yapılış olarak da benzerlik taşır. Ancak en büyük farkı, peynir, kıyma veya patatesle yapılabiliyor olmasıdır. Yöresel ve oldukça ilginç bir lezzet olan pıçık; yoğurt ve bulgur ile hazırlanıyor. Salçalı ve yoğurtlu olarak servis edilen; baharatlar ve ev yoğurdu kullanılarak hazırlanan bu lezzetin en önemli özelliklerinden biri kullanılan ev yoğurdu. Hafif ekşi bir ev yoğurdu ile servis edilerek üzerine salçalı sos ve baharatlar ilave ediliyor. Pıçık (Hıllorik) oldukça doyurucu olmasının yanı sıra günün farklı öğünlerinde tercih edilebilecek bir yemek. Yoğurtlu ve hafif bir lezzet olmasının yanında az salçalı ve yağlı tarifinin sıcak yaz günlerinde bile tercih edilmesini sağlıyor. Bu lezzeti deneyimlemek için yöresel yemekler yapan restoranları tercih etmek gerekmektedir.

diyarbakır çörek kültürü

5) Diyarbakır Çöreği
Diyarbakır çöreği, kentteki en özel lezzelterden biridir. Bayramın da simgesi olarak kabul edilen bu lezzet, günümüzde neredeyse her fırında bulunabilen bir lezzettir. Tarçın, mahlep ve çörekotu ile yapılan bu çörek, şehirde daha çok çay saatlerinde atıştırmalık olarak tercih edilmektedir. Diyarbakır'da ne yenir sorusunun bir numaralı cevaplarından olan Diyarbakır Çöreği tatlı ve tuzlu olarak da yapılmaktadır.

6) Nardanaşı
Nardanaşı, Diyarbakır’da uzun yıllardır sevilerek tüketilen bir lezzet. En dikkat çekici özelliği ise meyve ile etin birlikte servis ediliyor olması. Anadolu kültüründe sık görülmeyen bir durum olan meyve ve etin birlikte servisi; nardanaşı ile hayata geçiyor. İki lezzetin birbiriyle ne kadar uyumlu olduğu ise deneyenleri adeta büyülüyor. Diyarbakırlı ustalar tarafından sıklıkla yapılan bu lezzet büyük köftelerin maydanoz, nohut ve nar ile birlikte pişirilmesiyle hazırlanıyor. Ekşi baharatlı ve hafif acı tatları aynı anda sunan bu lezzet özellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor. Diyarbakır’da yöresel lezzetleri hazırlayan dükkanlarda veya kebapçılarda bulabileceğiniz nardanaşı gastronomik bir deneyim. Dolayısıyla mutlaka tercih edilmesi öneriliyor.

Diyarbakır Burma Kadayıfı Nasıl Yapılır İşte Tarifi

7) Burma Kadayıf
Diyarbakır’ın önemli lezzetlerinden biri olan tecilli burma kadayıf. Tatlı ihtiyacını başarılı bir şekilde karşılayan bu lezzet damaklarda bir şölen yaratıyor. Yüzyılı aşkın süredir titizlik ile hazırlanan bu tatlı genellikle fıstık ve kaymak ile birlikte servis ediliyor. Şehirde yapacağınız küçük bir gezintide birden fazla meşhur kadayıfçıya rastlayabilirsiniz. Genellikle küçük dükkanlarda hizmet veren kadayıf ustalarından bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz. Burma kadayıf lezzeti sokak satıcıları tarafından da hazırlanıyor. Özellikle sokak satıcılarından tercih ederseniz farklı versiyonları ile karşılaşabilirsiniz. Hafif ancak damakta bıraktığı yoğun tadıyla bilinen burma kadayıf herkesin damak tadına hitap etmeyi başarıyor.

Muhabir: Remziye ÇELİK