33 medeniyete ev sahipliği yapan 12 bin yıllık tarihiyle gün geçtikçe adından söz ettiren kadim şehir Diyarbakır’ın en eski arşiv görüntülerini Mücadele gazetesi olarak siz değerli okurlarımıza sunduk. 

GAZİ CADDESİNİN 1910 YILINDA ÇEKİLDİĞİ GÖRÜNTÜSÜ
Surlarıyla tarihiyle ihtişamını koruyan bu şehrin geçmişte de olduğu gibi muhteşem tarihi ve izleri günümüze kadar ulaşmıştır. Bu yazımızda tarihi Sur ilçesinde bulunan Diyarbakır’ın en kalabalık ve en işlek caddesi olan Gazi Caddesi’nin 1910 yılında çekilen görüntüsünü siz okurlarımıza sunduk. 

Fotoğrafın çekildiği alanda 1926 yılında yıkılan Diyarbakır'ın ilk Müslüman valisi Sultan Sa'saa türbesi de halen ayakta olduğu görülüyor. 

Diyarbakır mahrum kalmış! Görünce sevinç yaşamış Diyarbakır mahrum kalmış! Görünce sevinç yaşamış

İşte 1910 yılında Tarihi Ulu Caminin üzerinden çekilen o fotoğraf;

SULTAN SASA TÜRBESİ
İslam ordularının Diyarbakır'ı fethi sırasında yaralanan ve Hz.Ömer tarafından Diyarbakır'a vali olarak atanan Sultan Sasa bin Sahvan El Abdi, fetihten 6 ay sonra şehit olmuş.

Merkez Sur ilçesi Gazi Caddesi üzerinde, Hasan Paşa Han'ının karşısında 1926 yılında yıktırılan Hz. Sa'saa Caminin haziresinde bulunan kabri, 1926 yılında Belediyece Gazi Caddesinde yapılan yol genişletme çalışmaları nedeniyle Sur dışındaki Rızvan Ağa denen alana defnedilmiş.
Yıktırılan caminin yerine, 24.02.2007 tarih ve 377 sayılı Kültür Varlıkları koruma kurulundan alınmış onaylı proje kapsamında mescid ve ahşaptan sembolik bir türbe yapılmış.

Muhabir: Abdullah AKYOL