Önce Diyarbakır’ı sonra Tebriz’i başkent yaptı! Uzun Hasan kimdir? Önce Diyarbakır’ı sonra Tebriz’i başkent yaptı! Uzun Hasan kimdir?

Bir zamanlar Diyarbakır kimliğinin önemli bir parçası olan ve özellikle Yeşilçam filmlerinin boy boy gösterime girdiği Dilan Sineması önemli bir yer kaplıyordu. Tarihi sinema salonunda onlarca Diyarbakırlı aynı anda filmler izlerken, cadde ve sokaklara asılan film afişleri ise hem dikkat çekti, hem de nostaljik görüntüler oluşturdu. 

DİLAN SİNEMASI TARİHİ
Harutyan Sarafyan tarafından inşa edilen ve tasarımında 1950’li yılların İtalyası’ndaki opera binalarından esinlenilen Dilan Sineması, 3 katlı sinema salonu olarak toplam 2 bin 300 metre kare alan üzerine inşa edildi. 2 bin koltuk ve 70 locaya sahip olan sinema, yapıldığı dönemde Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük sinema salonu unvanına sahipti.

Faaliyete geçtiği 1956 yılından 1990’lı yıllara kadar en iyi dönemini yaşayan Dilan Sineması, kentin sosyal yaşam alanında önemli bir yere sahipti. 1970’lerde açık hava sineması bölümü kapatılarak Site Sineması’na dönüştürülen yapı, 2000 yılında ana salonu bölünerek bu kez de birkaç cep sinemasına dönüştürüldü. Salon nihayetinde 2009 yılında ilginin azalmasından dolayı tamamen kapatıldı.

İşte, Diyarbakır’da dikkat çeken eski film afişleri;

Muhabir: Devrim AKTÜRK