Mezopotamya -6
Mezopotamya'da kurulan devletleridaha öneki yazımda da belirttiğim gibi bulundukları konum gereği, sıkça çevredeki kavimlerin saldırılarına uğramaktaydı. Bundan dolayıdır ki, uğradıkları saldırılardan korunmak için, güçlü ordulara ihtiyaç duymuşlardır.
Ordu, yaya ve savaş arabalarından oluşmaktaydı. Yazımın ilerleyen sayılarında bu konulara değineceğim. Babiller ve Asurlular daimi ordulara sahip idiler.Yani orduları sürekli idi.
Sümer şehir devletininetrafı surlarla çevrilidir. Bu devletin başında ensi ya da patesi adını alan rahip kral bulunurdu. Çevresindeki diğer kentleri de ele geçirirse Ensilerden biri, onalugal yani büyük adam denirdi.Bütün Sümer ülkesine hakimolursa bu durumda da lugal kalma unvanını alırdı.Sinear Sümer ülkesinin bulunduğu bölgenin adıdır.
Sümer’ler Sinear’azaptetmek için girmiş olduklarından ilk günden itibaren orduya oldukça önem vermişlerdir. Bu bölgeye sahip oldukları ordular sayesine sahip olmaya çalışmışlardır. Bu durum ise ülkenin asker ihtiyacının olduğunu göstermektedir. Sümerler’de yaşayan halk arasında eli silah tutan bütün erkekler asker olarak kabul edilirdi ve savaşlarda yer alıp savaşmak zorundaydı. askeri eğitimlerini buna göre alırlardı.Orduda bulunan görevli erlere Erin adı verilirdi.Komutanlara ise Ukus denirdi.
Mezopotamya da en düzenli ordu Babillere aitti.
Akad’lılardanönceki dönemlere ait belgelerde, Sümerler döneminde yapılan askerlik hayatı hakkında birçok bilgiyi bize vermektedir. Bu belgelerde, Sümerler’de bütün erkekler askerlik yapma zorunluluğu bulunduğunu belirtmektedir.Sadece mabetlerin, Patesi ve Lugal’lerin hizmetlerinde bulunanlar ile toprağa bağlı çiftlik sahipleri, askerlik yapma zorunlulukları bulunmamaktaydı. Bu kişiler askerlikten muaf tutulmuşlardır.
Sümer ordusunun bir kısmıarabalı süvariler diğer kısmı isepiyadelerden oluşmaktaydı.
O dönemdeki askerlerin kılık kıyafetlerine baktığımız zaman, yapılan araştırmalar sonucunda,kılık kıyafetler günümüzde olduğu
gibi değildir. Oldukça farklı ve taşıması oldukça güçtür. Sümer piyade askerleri Akbabalar sütununda görüldüğü gibi kısa bir Konakeş etek veya Ur sancağında olduğu gibi bakırdan mamul gibi görünen ağır ve sert bir manto giyerlerdi. Silahları bir kargı ve kullandıkları mızraktan ibaretti. Mızrapları iki elleriyle tutarlardı.Bu suretle her Kargılı, mızraklı askere Kalkanlı diğer bir asker eşlik ederdi. Kalkanları iki elleriyle taşımışlardır ve kalkanlarla hem piyade olarak,hem araba üzerinde düşmana karşı savaşmış ve birçok zaferler kazanmışlardır.
Askerin başlarında miğfer bulunmaktaydı. Bunlar kulakları da örtecek surette yapılmıştır.
Kılık kıyafetiyle, savaş teknikleri ile farklı orduya sahip Mezopotamya, geçmişin geleceğe ışığı durumundadır.