12 bin yıllık tarihiyle 33 medeniyete ev sahipliği yapan kadim şehir Diyarbakır’ın tarihteki izleri günümüze kadar halen dillerde dolaşıyor. Mücadele gazetesi olarak Diyarbakır’ın tarihi arşiv görüntülerini siz değerli okurlarımıza sunmaya devam ediyoruz. 

Bu yazımızda Merkez Sur ilçesi Tarihi Ulu Cami minaresi yanında bulunan Sipahi çarşısının 94 yıl önce çekildiği iddia edilen görüntüsünü ve şuan ki halini esas aldık. Peki 94 yılda ne değişti? Neler değişti?

Önce Diyarbakır’ı sonra Tebriz’i başkent yaptı! Uzun Hasan kimdir? Önce Diyarbakır’ı sonra Tebriz’i başkent yaptı! Uzun Hasan kimdir?

Diyarbakır’ın en işlek caddesi olan Gazi Caddesi güzergahında bulunan tarihi Ulu Cami yakınlarında ki Sipahi Çarşısının bu görüntüsünde Diyarbakırlı vatandaşlar ve Ermenilerin olduğu tahmin ediliyor. Görüntüde başlarında şapka olan insanların şapka kanunundan sonra çekildiği tahmin ediliyor. Tam tarihi belli olmayan görüntünün 1930’lu yıllarda çekildiği iddia edildi. Görüntüde ki vatandaşların sipahi çarşısında alışveriş yaptığı görülüyor. Çarşıda çalışan esnafların büyük erzak küpleri, alüminyum ve bakırdan yapılan eşyalar sattığı görülüyor. Geçen bu zaman dilimde 2024 yılının Temmuz ayında çekilen görüntüde ise esnafların halen bakırdan yapılan eşyaları sattığı görülüyor. Ulu Caminin minaresi restore edilmiş daha estetik bir görüntüye kavuşmuş. Çarşı tamamen baştan aşağı yenilenmiş. Eski görüntüsünden eser kalmadığı fakat tarihi güzelliklerini ve ihtişamını her zaman koruduğu görülüyor.

Muhabir: Abdullah AKYOL